Magyar természetes hatóanyag a helycobacter pylori ellen

 

Buzás Krisztina projektvezető az MTI-nek elmondta, hogy az emberek többsége már gyermekkorában megfertőződik Helicobacter pylorival. A gyomorban élő baktérium a nyombélfekélyek 90, a gyomorfekélyek 80 százalékáért felelős, valamint a kialakuló gyomorrák egyik legfontosabb rizikófaktorának tekinthető. A baktérium rendkívül jól alkalmazkodik a gyomorban található mikrokörnyezethez, így éli túl az oxigénhiányt és a savas közeget.

A gyomorrák a daganatos betegségek között az egyik vezető halálok. A fertőzés megszüntetésével csökkenhet a gyomorfekély és így a gyomorrák kialakulásának kockázata is. Jelenleg a Helicobacter pylori fertőzéseket kombinált antibiotikum kúrával kezelik, elég jó hatékonysággal, de sajnos egyre gyakrabban fordulnak elő olyan esetek, melyeknél – a baktériumok rezisztenciája miatt – hatástalan a hagyományos terápia. Nem alkalmazható a kombinált antibiotikum kúra akkor sem, ha a páciens érzékeny valamelyik gyógyszer hatóanyagára – magyarázta a kutató.

H.pylori.gif
Helicobacter pylori
Fotó: Professor D. J. Kelly / microbewiki.kenyon.edu

Az Újvidéki Egyetem természettudományi karának kutatóival másfél éve indult program során a Helicobacter pylori-fertőzés ellen alkalmazható növényi hatóanyagokat kerestek. A szegedi kutatók feladata elsősorban a kísérleti állatmodellek kidolgozása volt. A vajdasági szakemberek által gyógynövényekből kivont nagy tisztaságú hatóanyagokat először csak táptalajon tenyésztett baktériumoknál vizsgálták, majd ezek eredményeit fölhasználva indultak el a mesterségesen megfertőzött egereken végzett kísérletek – idézte fel Buzás Krisztina.

A kísérletes állatmodelleknél végzett vizsgálatok alapján sikerült hatékony szert kifejleszteni, a kezelt egerek 70 százalékánál már nem volt kimutatható a baktériumfertőzés – mondta a szakember, hozzátéve: ígéretesnek tűnik, hogy a kúra során nem tapasztaltak komoly mellékhatásokat az állatoknál.

Az eredmények alapján szabadalmi beadvány készült, amely tartalmazza a hatóanyagok leírását és a vizsgálatok során alkalmazott állatmodellt is. A kutatási program további állatkísérletekkel folytatódhat, majd ha ezek sikeresen végződnek, kezdődhet el a hatóanyagok kipróbálása embereknél, ehhez azonban komoly pályázati forrásokra, illetve később egy gyógyszergyár bevonására lesz szükség.