• Hatásos az antibiotikum a rák ellen?

  A vacsoraasztalnál kérdezték meg, csak játékból, a rákkutatók a 13 éves kislányukat, hogy ő mit adna a rákbetegeknek, ha tőle kérnének ellenszert. Mire a gyermek rávágta, hogy antibiotikumot, ugyanazt, amit ti adtok nekem, ha nagyon rosszul vagyok. Azóta a szülők kísérletekkel igazolták, hogy az antibiotikum lehet hatásos. A klinikai vizsgálatok a következő lépés - írja a Daily Mail.

  Részletek
 • Térhatású modell a preparált emberről

  boncolások és a műtétek szimulációja során is nagy segítséget jelenthet az új technológia az orvosoknak. A 4D Anatomy eljárás fejlesztői az anatómiai preparátumokról készült fényképfelvételeket illesztik egymáshoz. A tér legkülönbözőbb helyzeteiből, nagy sebességgel készülített képeket egy térszkenner-robot szerkeszti össze. A hazai fejlesztés nemcsak az egyetemistáknak segít a tanulásban, de az orvosok számára is kiváló segédeszközt jelent a ritkán előforduló betegségek feltárásában - írja a Házipatika.

  Részletek
 • Helyesírási hibák az emberi genom könyvében

  Már több mint egy évtizede ismerjük az ember DNS-ének teljes szövegét, ám továbbra is nagyrészt ismeretlen előttünk, melyek azok a „betűhibák” – mutációk – az egyes emberek örökítőanyagában, amelyek a különböző betegségekért felelőssé tehetők. Utólag kézenfekvőnek tűnik, hogy bízzuk a számítógépre az áttekinthetetlennek tűnő rengeteg hiba között az összefüggések felkutatását, de van, ahol erre már programot is írtak. Ahogy arról az origo is beszámolt.

  Részletek
 • Hawking és a romantikus világegyetem

  Sikeres film lesz, nagy valószínűséggel a Mindenség elmélete, mert olyan romantikus, amennyire valóságos. Annyira drámai, amennyire életszerű. És nem mellesleg valamicskét még a tudományos rejtelmekbe is bepillant. Jó az esély arra, hogy a film által generált kíváncsiság hullámain a népszerű ismeretterjesztés elhivatott munkásai újból nekifogjanak Hawking elméletének megértetéséhez. Nem mellesleg pedig a beszédgenerátor alkalmazása is új lendületet kaphat. Évente több ezer ember életét könnyíthetnék meg vele csak Magyarországon . 

  Részletek
 • Science: a rák biológiai balszerencse

  A daganatos betegségek kialakulásának zöme nem a környezethez vagy az életstílushoz kapcsolható – erre a megállapításra jutottak az amerikai Johns Hopkins Orvostudományi Egyetem kutatói.

  Részletek