• Napkollektoránia - egy kis országnyi terület elég lenne a Föld energiaellátásához

    2009-ben a világ teljes villamosenergia-fogyasztása 20 279 640 gigawattóra volt. A Nap egy óra alatt is többet állít elő (mármint a Földön egy óra alatt is több hasznosítható napsugárzást lehet befogni). Csakhogy nehéz ezt az energiát összegyűjteni, és hasznosítani napelemekkel. De egyáltalán nem kellene olyan sok hely annyi napelemnek, ami elég lenne ekkora fogyasztás kielégítéséhez.

    Részletek
  • Veszélyben Amerikában a háziméhek

    Speciális különítményt hozott létre a Fehér Ház az észak-amerikai háziméh-populációk hanyatlásának megfékezésére. Az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) és a mezőgazdasági minisztérium vezényletével megvalósuló projekt keretében nyolcmillió dollárt fordítanak új háziméh élőhelyek kialakítására.

    Részletek
  • Idegen halfajra bukkantak a Balatonban

    Ötven éve utoljára volt ilyen tiszta a Balaton vize, mint az idén tavaszra. A sok évtizedes kitartó munka sok előnye mellett egy váratlan jelenséggel is számolnia kell a kutatóknak, a Nyugati medencében felbukkant egy idegen faj az amurgéb. 

    Részletek
  • Paradicsomi jövő a szívbetegségek ellen

    Napi egy „paradicsomtabletta” javíthatja a vérerek működését, így talán hatásos lehet a szív- és érrendszeri betegségek ellen – állapította meg egy kis létszámú brit kutatás.

    Részletek
  • A hidegtűrés evolúciós bölcsője

    Több millió éves tibeti róka maradványaira bukkantak a kutatók, és nagyon örültek, mert a lelet alátámasztja az elméletet, mely szerint a sarkvidéki régió mai faunájának evolúciója szorosan kötődik a Tibeti-fennsík hideg régióihoz, az elsőként adaptálódott ősökhöz.

    Részletek
  • Kellett a kutya mamutvadászathoz

    A korai kutyák segíthették az embereknek felkutatni és elpusztítani a mamutokat a jégkorszaki Európában és Ázsiában, valamint meg is védhették a zsákmányt a farkas rokonaiktól  - állítja egy friss kutatásra hivatkozva a Quaternary International folyóirat.

    Részletek