2023-éves cikkek

Renaissance of Fascist Lies - How the national hate generator works?

Fascist and similar ideological movements have achieved and continue to achieve worldwide success by threatening the fundamental values that are most important to communities and nations. The most likely to provoke a visceral reaction are allegations that threaten the identity of the targeted group. The majority of people react instinctively to verbal attacks on national, gender, racial, religious, family, generational, ideological, existential, political, and thus fundamental identities. As Federico Finchelstein states in his book Fascist Lies, "One of the most important lessons of the history of fascism is that racist lies lead to extreme, politically motivated violence."

 

Az anyázás tudománya

Sokféle kutatás kereste a magyarázatot arra, hogy a hatalom csúcsán lévő önkényurak látszólag nagyon buta, durva, olykor sötét szövegei mitől olyan hatásosak. A legújabb publikációkból kikerekedik egy következtetés, mégpedig az, hogy a közösség tagjainak alapvető identitását fenyegető provokációkra válaszul elemi erővel szabadulnak el a zsigeri indulatok. Erről beszélgettünk Bolgár Györggyel, a 10 című műsorában. A videolink a cikkben.

A fasiszta kamu reneszansza

A fasiszta és hasonló ideológiát követő mozgalmak úgy értek el, érnek el világszerte sikert, hogy a közösségek, a nemzetek számára legfontosabb alapértékek fenyegetettségével riogatnak. A zsigeri reakciók kiváltására azok az állítások a legalkalmasabbak, amelyek a megcélzott csoport valamelyik identitását fenyegetik. Ösztönös reakciókat vált ki az emberek többségéből a nemzeti, a nemi, a faji, a vallási, a családi, a generációs, a világnézeti, az egzisztenciális, a politikai, tehát az alapvető identitások verbális sérelme. Federico Finchelstein állítja a Fasiszta hazugságok[4] című könyvében: „A fasizmus történetének egyik legfontosabb tanulsága, hogy a rasszista hazugságok szélsőséges, politikai motivációjú erőszakhoz vezetnek.”

(A kép a Politico címlapja volt a tanulmányban idézett cikkük illusztrációjaként.)