2017. szeptember-havi cikkek

Magyar mezsgye-mérleg

Jövőbe mutató módszertani újításokkal járulnak hozzá a biológiai sokféleség vizsgálatához és védelméhez azok a tanulmányok, amelyeket az MTA Ökológiai Kutatóközpont kutatói publikáltak az idei évtől megjelenő Nature Ecology & Evolution folyóiratban. Az ökológiai gazdálkodás előnyeiről Batáry Péter, a terepi mintavétel és a távérzékelés újfajta kapcsolatáról Zlinszky András és szerzőtársaik munkájából tudhatunk meg többet - írja a mta.hu

Genetikailag alkoholista férfiak?

Az alkoholprobléma nemtől független, ugyanakkor egy friss kutatás kimutatta, hogy csak a férfiak agyában tapasztalható olyan aktivitás, ami fenntartja a függőséget - írja a Pénzcentrum a Daily Mail cikke alapján.

Applikációval a hazudozók és a gyűlöletkeltők ellen

A hamis hírek áradatának világában megúszhatalan a szerkesztőségekben egy olyan alkalmazás beillesztése a rendszerbe, amely folyamatosan ellenőrzi hogy a beömlő információk közül melyik hamis, melyik pontatlan és melyik szándékosan hazug, vagy éppen valóban hiteles. Már készülnek ilyen programok. A modern eszközök lehetővé teszik, hogy szinte bárki azonnal a legnagyobb médiafelületeken publikálhasson lényegében ellenőrizetlenül bármit. Az olvasó védelmében új eszközöket is be kell vetniük a médiumok tulajdonosainak és átalakulóban az etikai rend is. Erre készült a friss uniós javaslat - nyolc ország közreműködésével.