• Mennyire sérül Magyarországon a független tájékozódás alapjoga? (video)

  Milyen mértékben sérül Magyarországon az embereknek a manipulációtól mentes tájékozódáshoz fűződő - az Alaptörvényben is garantált - alapjoga? Nemzeti konzultáció vagy nemzeti agymosoda? Mit mutatott a Politikai Propaganda Indikátor 2022 novemberében? A kutatási jelentést a MÚOSZ Fakenews háború - mit tehetnek az újságírók? című konferenciáján ismertettem.
  https://lnkd.in/diD_c-Vi

  Részletek
 • Vicsek Ferenc: Mennyire sérül Magyarországon a választóknak a manipulációtól mentes tájékozódáshoz fűződő alapjoga?

  Demokratikus keretek között a politikai legitimáció forrása a szavazatok aránya, ami a szavazók véleményének lenyomata. A politikai propaganda eszközeivel azonban még egy látszólag demokratikus országban is jelentős mértékben eltéríthető a döntő többség véleménye, ahhoz képest, amilyen a manipulációtól mentes tájékozódási környezetben lenne az álláspontja. Ezért tekinti alapjognak Magyarország Alaptörvénye, az Uniós Charta, és az ENSZ Alapokmánya egyaránt a polgároknak a befolyásolástól mentes tájékozódáshoz fűződő jogát. Ha ez nem valósul meg, akkor a jogállami működés egyik alapfeltétele sérül. A méréseink kétségessé teszik a jogállami feltételek teljesülését Magyarországon.

   

  Részletek
 • To what extent is the fundamental right to independent information violated in Hungary?

  In a democratic framework, the source of political legitimacy is the share of votes, which is an imprint of voters' opinions. However, even in an apparently democratic country, the opinion of the vast majority can be significantly different from the opinion that would be formed in an unmanipulated information environment, using the tools of political propaganda. This is why Hungary's Constitution, the Charter of the Union and the UN Charter all recognise the right of citizens to be informed free from manipulation as a fundamental right. If this is not achieved, one of the fundamental conditions for the rule of law is violated. Our measurements cast doubt on the completion of rule of law in Hungary.

  Részletek