• Cukorbetegeknek a mesterséges hasnyálmirigy a megoldás

    Kanadai kutatók vizsgálata során bebizonyosodott, hogy hatásosabb az 1-es típusú cukorbetegek kezelésében a mesterséges hasnyálmirigy, mint a hagyományos módszer.

    Részletek
  • Dögkeselyű a laborban

    A döghús rendszeres fogyasztása az állatok többsége számára végzetes lenne, nem így a keselyűknek, amelyek különleges bélflórájuknak köszönhetően „csemegézhetnek” büntetlenül a bomló tetemekből – derítették ki dán és amerikai kutatók, akik eredményeiket a Nature Communications folyóirat legfrissebb számában ismertetik.

    Részletek
  • Féreg lakott az agyában

    Először daganatra gondoltak az orvosok az MRI képei alapján, de évek múltán a sejtcsomó centiméterekkel arrébb költözött - ez ébresztette fel a diagnosztákban a gyanút - és a műtéttel egy sertésekben gyakori tíz centiméter hosszú férget távolítottak el a zenész agyából Angliában. Ismét felhívják a kutatók a figyelmet arra, hogy a kétéltűek nyers húsa gyakran lehet fertőzött.

    Részletek
  • Klein kapja a Semmelweis díjat

    Dr. Klein György magyar származású svéd sejtbiológus, immunológus, onkológus nyerte idén a Semmelweis Budapest Award elismerést. A tudós nemzetközileg elismert munkássága alapján érdemelte ki a díjat. A daganatképződés sejtszintű folyamatainak világhírű kutatója, aki a modern immunológia alapkövét tette le - a többi közt - a természetes ölő sejtek (NK azaz Natural Killer sejtek) felfedezésével. A Semmelweis Budapest Award nemzetközi díjat a Magyar Tudomány Ünnepéhez kapcsolódóan adják át immár ötödször.

    Részletek