• Paleoszociológusok Alsónyéken

    A neolitikum éppúgy az európai történelem része, mint a Római Birodalom vagy a középkor. Igaz, nehezebb rekonstruálni, de a feladat ugyanaz: a történelmi folyamatok megismerése és valamilyen társadalomkép megrajzolása – vallja Bánffy Eszter régész. A Német Régészeti Intézet frankfurti kutatóintézetének igazgatója, az MTA BTK Régészeti Intézet tudományos tanácsadója, a British Academy tagja a napokban vehette át Kínában azt a szakmai elismerést, amely a világ tíz legjobb régészeti projektje közé sorolta az alsónyékit - tudósít az mta.hu.

    Részletek
  • Tudásrendszerek összefogása lenne a kulcs?

    A világ egyik legrangosabb tudományos szaklapjában, a Science-ben jelent meg 2018. január 18-án egy tanulmány, ami fordulatot szeretne előidézni az ember és a természet viszonyában. Mégpedig azért, mert ez a kulcsa annak, hogy milyen állapotba hozzuk magunk körül a bolygót, mondta el Molnár Zsolt, botanikus, etnoökológus, az MTA Ökológiai Kutatóközpont tudományos tanácsadója, a cikk egyik társszerzője.

    Részletek
  • A törésteszt program töréstesztje

    A Varró Dániel és kutatócsoportja által kifejlesztett keretrendszerben a korábbiaknál nagyságrendekkel nagyobb modellek készíthetők az autóipari tervezőeszközök tesztelésére. Eredményeiket májusban mutatják be a szoftvertechnológia legrangosabb konferenciáján, az ICSE-n - írja az mta.hu.

    Részletek