2015-éves cikkek

Váratlan részecske - egzotikus elméletek

 A Nagy Hadronütköztető két detektorában is szokatlan jeleket találtak nagy energiájú proton-proton ütközésekben. Az adatok utalhatnak egy teljesen váratlan, új részecskére, azonban egyelőre valószínűbb, hogy csak véletlen egybeesésről van szó tudósít az MTA honlapja.

Okosít a képesség, képesít az okosság - mondják a galambok

Rendkívüli összefüggést sikerült bizonyítaniuk magyar kutatóknak, amikor azt vizsgálták, hogy a rajban repülő galambok csoportját melyik egywed irányítja, és kiderült, hogy az, amelyik gyorsabb, annak a tájékozódóképessége is jobban fejlődik. Arra figyeltek fel a kutatók, hogy a repülő galambok vezetői nemcsak a sebességük miatt állnak az élen, hanem a navigációs döntéshozatali képességükkel is a többiek elé kerülnek. Ahogy arról az index is beszámolt

Felbukkant a negyedik ős

Az ősi gének kutatói felfedezték a negyedik ősi embercsoportot, amely a mai európai génkészlet kialakításában szerepet játszott. Az eddigi kutatások alapján a mai európaiak három nagy ősi népesség, az őshonos vadászok, a Közel-Keletről bevándorló földművesek és egy harmadik, a bronzkorban keletről érkező populáció keveréke.

Tudósók nélkül nem megy - Budapesten tanácskozik a kutatók világfóruma

Tudósok nélkül megválaszolhatatlanok a legfontosabb kérdések. Csak néhány közülük: milyen kormányprogramokkal érhető el, hogy a Föld a 2020-as években élhetőbb világ legyen? Hogyan érdemes enyhíteni a globális felmelegedés következményeit? Hogyan lehet növelni a tudományba vetett bizalmat? Ezekről a kérdésekről tanácskoznak a  World Science Forum (WSF)  résztvevői Budapesten november 4. és 7. között.

Lehozzák a Napot a Földre

Az Európai Unió fúziós kutatási programja jelentős lépés lehet a földi fúziós erőművek megvalósulása felé. A világ egyik legnagyobb kutatás-fejlesztési együttműködésében az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem munkatársai is részt vesznek. Hogyan zabolázzuk meg a csillagok energiáját, és milyen szerepet játszanak ebben a magyar kutatók? -számol be a sikerről az MTA honlapja.