• Nemzeti Agymosoda - Politikai Propaganda Indikátor I.

    A Politikai Propaganda Indikátor (PPI) létrehozása egy kísérlet arra, hogy a Freedom House Demokrácia Index[1] vagy a Transparency International Korrupciós Érzékelési Index[2] mintájára legyen mérőszáma az információs hatalommal való visszaélésnek. Az információs korrupciónak. ​Thomas Jeffersonnak tulajdonítják a mondatot: Az információ a demokrácia valutája.[3] Martin József Péter szerint pedig kéz a kézben jár a sajtószabadság korlátozása és a korrupció. Kéz a kézben a lejtőn, Korrupció és sajtószabadság a magyar trendek tükrében - írta nagyon találóan a Médiakutatóbban megjelent tanulmányban [4], arra is rámutatva, hogy a sajtószabadság korlátozása elemi szükséglete a korrupt hatalomnak. A Politikai Propaganda Indikátor egy új mérőszám annak azonosítására, hogy a propaganda fegyvertárának összehangolt és egyirányú bevetésével mennyire téríthető el egy-egy közösség világképe, ahhoz képest, mintha szabadon juthatna kiegyensúlyozott információkhoz, vagyis, amikor nincs ostrom alatt a tájékoztatás. A Politikai Propaganda Indikátor bevezetését a szociális hálók elterjedése is indokolja, mert alapjaiban változott meg az információáramlás, az informálódás természetrajza az internet elterjedésével. A PPI egy mérőszám, ami arról tájékoztat, hogy milyen arányban hoznak döntéseket a polgárok hamis információk, vagy információ hiány alapján. Például annak köszönhetően, hogy a hatalom visszaél az információk áramlása felett kialakított befolyásával.  

     

    Részletek
  • Fontos kérdésekben a népesség fele félretájékozott

    Egy reprezentatív telefonos közvélemény kutatásban megkérdeztek 500 embert, azt vizsgálva, hogy Magyarországon milyen széles körben terjedtek el hamis hírek, olyanok amelyeket korábban több hiteles forrás cáfolt. Azt is vizsgálták, hogy a nyilvánosságban milyen széles körben találkoztak az olvasók, nézők hamis hírekkel, illetve milyen mértékben tartják igaznak a hamis állításokat. Azt is megnézték, hogy a sajátos magyar médiarendszerben milyen arányban nem értesültek fontos és igaz hírekről a választók.

     

    Részletek
  • Baktériumok a globális felmelegedés ellen

    Egy évtizedes kutatás eredményeként hatalmas tudományos áttörést értek el az izraeli Weizmann Institute tudósai: a kólibaktérium olyan változatát hozták létre genetikai módosítással, amely cukor helyett szén-dioxiddal táplálkozik. Ha minden jól megy, ez a felfedezés segíthet a légkör szén-dioxid tartalmának csökkentésében, azaz a globális felmelegedés hatásainak enyhítésében - írja a The Times of Israel.

    Részletek
  • A hagyományos kínai orvoslás kockázatai

    Az európai tudományos és orvosi akadémiák közös állásfoglalásban reagáltak az Egészségügyi Világszervezet döntésére, mely felvette diagnosztikai kódrendszerébe a hagyományos kínai orvoslás fogalmait. A szakértők a szervezet döntésének várható hatásait figyelembe véve felhívják az uniós és nemzeti törvényhozókat, hogy polgáraik egészségének védelmében tekintsék át a jelenlegi szabályozásokat -tudósít az mta.hu

    Részletek
  • Életekbe kerülhetnek az álhírek

    Az átverés is irritál, de itt már beteg gyerekek életéről van szó - mondta az Index podcastjában a professzor. Rákos gyerekeknek kínált, kamu alternatív készítmények jelentették az utolsó cseppet a pohárban, ekkor döntött úgy Fábián István kémikus, hogy komolyan kell vennie az áltudományok elleni harcot.

    Részletek
  • A negatív tapasztalatok kulcs-sejtjei az agyban

    Szőnyi András, Zichó Krisztián és kutatótársaik Nyiri Gábor vezetésével egy olyan sejtcsoportot találtak az agyban, amely kulcsszerepet játszik a negatív tapasztalatok feldolgozásában. A Nemzeti Agykutatási Program 2.0 támogatásával született eredmény a világ egyik legjelentősebb tudományos folyóirataként számon tartott Science-ben jelent meg - tudósít az mta.hu.

    Részletek