• Agyszivattyú középiskolás fokon

    Lopják a friss szürkeállományt Magyarországról.  Külföldi egyetemek már a legtehetségesebb hazai középiskolásoknak is vonzó ösztöndíjat ajánlanak, hogy náluk folytassák a tanulmányaikat. Természettudományos tárgyakból az országos középiskolai tanulmányi versenyek élmezőnyének legalább négyötöde nem magyar egyetemeken folytatja a tanulmányait - tudósít a Népszabadságban Tanács István.

    Részletek
  • Felhízlalt kockázatok

    Magyarországon a népességnek csaknem a kétharmada túlsúlyos és 28 százaléka elhízott az utolsó ilyen felmérés szerint, és 1983 óta megdupllázódott a férfiaknál a elhízottak aránya. Mintha nem izgatná a többséget, hogy a kövérséggel arányosan csökken a várható élettartam illetve, hogy hatványozottan nő a betegségek kockázata - amire a Európában ma különös figyelem fordul, az európai elhízás elleni napot erre találták ki.  

    Részletek
  • Titokzatos körök a tengerben

    Egyelőre nincs még tudományos magyarázat a Zágráb köelében, a tengerben talált titokzatos körök születésének megfejtésére. Az egymástól harminc méterre a parttól egyenlő távolságra találhatóképződményekre atermészetvédők és a tengerkutatók találtak rá és még újabbak felfedezésére számítanak Dugi Otok közelében. 

    Részletek
  • Kerekes doboz

    Kilenc kilós és húsz dollárba kerül az új bicikli. Nem fogod kitalálni, hogy miből készül, de annyit elárulunk, hogy nem tűzálló. Egy izraeli feltaláló, Izhar Gafni szerint a kartonpapírból készült bicikli forradalmasítja a közlekedést. A civilben gyártósorokat tervező mérnök amatőr bringás, és több évig kísérletezett a kartonbicikli kifejlesztésével. 

    Részletek
  • Locsolták a homokot, ez a piramisépítés titka

    Mint a teniszpálya a sportoló lába alatt, úgy működött a sivatagi homok az óriási kőtömbök alatt. A homokszemeken gurult a súly, ahogy a totnacipő a salakon. Ez lenne a piramisépítés rejtélyének megoldása egy új kutatás szerint.  

    Részletek