• Életmű díj a DMA támogatásával

  Dr. Oláh István kapta a Hevesi Endre Alapítvány életmű díját 2014-ben - a Dimenzió Média Alapítvány támogatásával. A DMA egyik alapfeladata a magyar tudományos újságírás támogatása, és a kiemelkedő teljesítmények díjazása. Ebben a küldetésben az alapítvány a szakmai együttműködést lehetőségét felismerve a rangos díj támogatásával tette lehetővé, hogy 2014-ben kiaoszthassa a Hevesi Endre Alapítvány az életmű díjat. 

   

  Részletek
 • A rákért felelős molekulát találtak

  A vastag- és a végbélrák - az úgynevezett kolorektális tumorok - kifejlődését vizsgálva amerikai kutatók rájöttek arra, hogy az élelmiszerekben lévő zsírok emberi szervezetben tárolása és a betegségek kialakulása között egy molekula teremt kapcsolatot.

  Részletek
 • Kétszáz éves emberek?

  Milyen jó volna sokkal tovább élni, ez a vágy hajtja az emberiséget már évszázadok óta, de az élettartam meghosszabbításának kutatói csak most kerültek közelebb a megfejtéshez, részben azzal, hogy a sejtek öregedését elemezték. A BBC összeállítáásnak szerzői egyáltalán nem tartják kizártnak, hogy lesznek kétszázéves emberek - majd valamikor, néhány száz év múlva.

   

  Részletek
 • Volt Jézusnak felesége?

  Két éve nagy botrány kerekedett abból, hogy egy papirusz alapján Jézus lehetséges házastársáról vitatkoztak amerikai tudósok. A Vatikán hamisítványról beszélt. Kiderült, a dokumentum erdeti, jelentése azonban korántsem egyértelmű - írja a nol.hu a New York Times nyomán

  Részletek
 • Antihisztaminnal a rák ellen?

  Az allergia kezelésében használt készítmények nem csak az allergiás tünetek csillapítására lehetnek alkalmasak. A Journal of Leukocita Biology folyóiratban közölt vizsgálat szerint az antihisztaminok a daganatos sejtek növekedését is képesek lehetnek megállítani.

  Részletek
 • Új őrület - népligeti séta a Naprendszerben

  Fejhallgatós okostelefonos tömegek lepték el a Népligetet. Az egymást taposó emberek a Sétáló Naprendszer stációit kutatják a Planetárium szomszédságában. A szokatlan népszerűség talán a jó időjárásnak köszönhető, de az sem kizárt, hogy felismerték az emberek, a mobil-távközlés korában kockulni nem csak a négy fal között lehet. Aki fél, hogy öt is magával ragadja ez a kórnagyívben kerülje el a cikkben megtalálható linket :

   

  Részletek
 • Intelligensebbek a hosszúkás arcúak?

  Hosszúkás arcforma, hegyes áll, távol ülő szemek, nagy orr – ezek azok a tulajdonságok, amelyeket az emberek általában az intelligenciával párosítanak.

  Részletek