Idegen halfajra bukkantak a Balatonban

Minden kutatás azt mutatja, hogy a Balaton újra olyan tiszta, mint ötven éve. Sok munka volt ebben, a következmények azonban nem kizárólag pozitívak, az élővilág ugyanis átalakulóban van. A magasan tartott vízállás a nád növekedésére van hatással, a növény a víz felőli oldalon visszaszorult, a parton terjeszkedett.

A Balaton déli vízgyűjtőjén található Nyugati-övcsatorna vízrendszeréből ugyanakkor első alkalommal mutatták ki egy idegen, úgynevezett inváziós halfajta, az amurgéb egyedeit. Az amurgéb inváziójának még csak a kezdeti terjedési fázisa zajlik, ám az egyedszám később várható robbanásszerű növekedése jelentősen kiszoríthatja az őshonos élőlényközösségeket. Ami nem lenne jó.

Balatonszemesnél közben azért volt pánik, mert a szokásosnál jóvel több gardatetemet dobott ki a víz. A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. szerint a tavaszi elhullás természetes folyamat, de a cég is elismeri, hogy a most tapasztalt elhullás a szokásosnál nagyobb méretet öltött. Az elmúlt hetek döntően északi szeles időjárása miatt több a tetem a déli parton, ezeket folyamatosan gyűjtik be, a laborvizsgálatok folyamatosak.