Féreg lakott az agyában

Egy tízcentis galandféreg legalább négy éven át élt egy férfi agyában, mire az orvosok felfedezték, hogy pontosan miről is van szó. A nevét elhallgató 50 éves férfi 2008-ban ment el az orvosokhoz, mert fejfájás, görcsök és memóriavesztés mellett a szaglásával is gondok voltak. Az MRI egy különös csomót mutatott ki az agyában, de a szakemberek legnagyobb meglepetésére ez a csomó a következő négy évben öt centiméterrel odébb költözött - olvasható a Genome Biology oldalán.

A londoni St Thomas' Kórház szakemberei egy rakás betegségre tesztelték – HIV, Lime-kór, szifilisz – de nem jutottak közelebb a megoldáshoz. Végül rájöttek arra, hogy egy tíz centiméteres féreg okozza a problémát. A kínai származású, Kelet-Londonban élő férfit ezt követően gyógyszerekkel kezelték, hogy elpusztítsák az élősködőt. A Genome Biology szaklapban ma publikált közlés szerint a beteg tökéletesen meggyógyult – és hogy valóban galandféreg tette elviselhetetlenné az életét, azt biopsziával igazolták.

Ez a galandféreg (Talnia erinaceieuropaei) - a háziállatokat és az embert egyaránt megfertőzheti. 1953 óta legalább 300 különös megbetegedést írtak a számlájára, de Nagy-Britanniában most fordult elő először. A szervezetben élősködő féreg gyulladást okozhat a testszövetekben, az agyba jutva fejfájást, memóriavesztést és rohamokat produkálhat. Szakértők szerint ilyen féregre akkor tehetünk szert, ha fertőzött hüllők és kétéltűek nyers húsát fogyasztjuk.

Nem a kínai bevándorló az első, akit ilyen nyavalya kínzott. Másfél évvel ezelőtt a hazai sajtó is beszámolt a Frenzal Rhomb nevű ausztrál punkegyüttes énekeséről, Jay Whalley-ről, akiről először azt hitték, hogy bedrogozva produkál különös tüneteket, majd az orvosok azt állapították meg, hogy egy egy centiméteres tumor van az agyában. A három órán át tartó műtét után tudta meg a zenész, hogy nem daganata volt, hanem a főleg a sertésekben előforduló horgasfejű galandféreg lárvája támadta meg.