• Paks II - Veszélyek és kritikus kérdések

  Az európai terrorfenyegetettség fokozódásával nőtt a veszélye az atomerőművek elleni esetleges terrortámadásoknak is – többek között ezzel foglalkozott az Energiaklub „Paksról komolyan” című rendezvénysorozatának legújabb, immár nyolcadik eseménye tegnap. A rendezvényen a szakértők megerősítették, hogy sok a kockázati tényező Paks II körül, és a projekt nagyon bizonytalan fázisban van: több olyan eljárás is zajlik, amelyek komolyan befolyásolhatják a beruházás sorsát. Az Osztrák Nagykövetség képviselője ismertette az osztrák kormány aggályait a projekttel kapcsolatban, és elmondta, hogy Ausztria részt vesz a nemzetközi környezeti hatásvizsgálati, illetve az állami támogatással kapcsolatos európai uniós eljárásokban. 

  Részletek
 • Atkatámadás a magyar méhek ellen

  Kaptárelhagyás, a családok összeomlása, betegségek és az ázsiai méhatka – világszerte számos veszély fenyegeti a házi méheket. Magyarországon most először igazolták az MTA Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézet munkatársai, hogy egy invazív atkafaj tovább csökkenti a legyengült kaptárak túlélési esélyeit - erről számolt be a mta.hu

  Részletek
 • Hogyan tanul az evolúció?

  Szathmáry Eörs elméleti evolúcióbiológus és munkatársai a tanulás és az evolúció működése közötti mély párhuzamokra hívják fel a figyelmet. A tanuló rendszerek elméletéből kölcsönzött modellek az evolúció kulcsfontosságú folyamatainak egzakt leírására lehetnek alkalmasak.

  Részletek
 • Máshogyan öregednek az emberek mint a kutyák?

  Egyedülálló program keretében vizsgálja a kutyák egészséges öregedését az MTA-ELTE Összehasonlító Etológiai Kutatócsoport és az ELTE Etológia Tanszék. Az Európai Kutatási Tanács (ERC) Starting Grant programja által támogatott vizsgálatok az emberi öregedés nemkívánatos folyamatainak megértéséhez is hozzájárulnak.

  Részletek
 • Eistein megjósolta, most bebizonyították

  Hatalmas csillag belsejében születhetett a gravitációs hullámok forrása - számol be az Index a felfedezésről. A február 11-én felfedezett gravitációs hullámok forrásáról eddig annyit tudtunk, hogy két, úgynevezett bespirálozó fekete lyukhoz tartozott, amelyek életük utolsó pillanataiban nagyon gyorsan keringtek egymás körül, aztán összeolvadtak, és hatalmas energiát sugároztak ki magukból.

  Részletek
 • Egy másik magyar, akire a fél világ figyel

  A budapesti Fazekas Gimnáziumban érettségizett Haiman Zoltán, aki ma már a Columbia Egyetemen oktat, és csoportjával bebizonyította, hogy az egyik közeli galaxis közepén két szupermasszív fekete lyuk kering egymás körül - tudósít a nol.hu.

  Részletek
 • Semmi kétség - csillaganyagból vagyunk

  Több millió évvel a Nap születése előtt történt szupernóva-robbanások nyomait fedezték fel magyar, olasz és német csillagászok. Az amerikai tudományos akadémia lapjában közölt eredmények szinte archeológiai karakterű képet vázolnak fel arról a por- és gázfelhőről, amelyből Földünk is kialakult több mint négy és fél milliárd évvel ezelőtt - tudósít az MTA honlapja

  Részletek