• Gyorsabban gyógyulhat a stroke után a beteg

  Új terápiák előtt nyithat utat az agyi infarktus kezelésében az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet által felfedezett folyamat. Az MTA KOKI kutatócsoportjai elsőként tárták fel, hogy a szöveti károsodás kialakulásában a mikroglia miként játszik közre az agyi infarktus során. Az agyi gyulladásos folyamatokban főszerepet játszik ez a sejttípus. Eredményeik megmutatták, hogy a mikrogliasejtek speciális módon szabályozzák az idegsejthálózatok aktivitását, ezáltal képesek csökkenteni a stroke-ot követő agykárosodás mértékét. Kutatásaik és az általuk kidolgozott új képalkotó eljárások segíthetik a stroke és egyéb idegrendszeri betegségek hátterében álló folyamatok megértését és új terápiás eljárások kidolgozását. Közleményük a Nature Communicationsban jelent meg.

  Részletek
 • A beteg meggyógyulhat, az orvos soha - bemutatjuk az MTA Pszichiátriai Művészeti Gyűjteményét

  Neves festők alkotásai, a biatorbágyi merénylő perének teljes sajtóanyaga, illetve a Szálasi Ferenc elmeállapotáról szóló szakjelentés is megtalálható az MTA Pszichiátriai Művészeti Gyűjteményének anyagában. A kollekció iránt külföldről is érdeklődnek: legérdekesebb darabjaiból a közelmúltban nyílt kiállítás a párizsi Magyar Intézetben. Az mta.hu cikke a szöveg megváltoztatása nélkül, a forrás megjelölésével szabadon felhasználható.

  Részletek
 • Paks II - Veszélyek és kritikus kérdések

  Az európai terrorfenyegetettség fokozódásával nőtt a veszélye az atomerőművek elleni esetleges terrortámadásoknak is – többek között ezzel foglalkozott az Energiaklub „Paksról komolyan” című rendezvénysorozatának legújabb, immár nyolcadik eseménye tegnap. A rendezvényen a szakértők megerősítették, hogy sok a kockázati tényező Paks II körül, és a projekt nagyon bizonytalan fázisban van: több olyan eljárás is zajlik, amelyek komolyan befolyásolhatják a beruházás sorsát. Az Osztrák Nagykövetség képviselője ismertette az osztrák kormány aggályait a projekttel kapcsolatban, és elmondta, hogy Ausztria részt vesz a nemzetközi környezeti hatásvizsgálati, illetve az állami támogatással kapcsolatos európai uniós eljárásokban. 

  Részletek
 • Atkatámadás a magyar méhek ellen

  Kaptárelhagyás, a családok összeomlása, betegségek és az ázsiai méhatka – világszerte számos veszély fenyegeti a házi méheket. Magyarországon most először igazolták az MTA Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézet munkatársai, hogy egy invazív atkafaj tovább csökkenti a legyengült kaptárak túlélési esélyeit - erről számolt be a mta.hu

  Részletek
 • Hogyan tanul az evolúció?

  Szathmáry Eörs elméleti evolúcióbiológus és munkatársai a tanulás és az evolúció működése közötti mély párhuzamokra hívják fel a figyelmet. A tanuló rendszerek elméletéből kölcsönzött modellek az evolúció kulcsfontosságú folyamatainak egzakt leírására lehetnek alkalmasak.

  Részletek
 • Máshogyan öregednek az emberek mint a kutyák?

  Egyedülálló program keretében vizsgálja a kutyák egészséges öregedését az MTA-ELTE Összehasonlító Etológiai Kutatócsoport és az ELTE Etológia Tanszék. Az Európai Kutatási Tanács (ERC) Starting Grant programja által támogatott vizsgálatok az emberi öregedés nemkívánatos folyamatainak megértéséhez is hozzájárulnak.

  Részletek
 • Eistein megjósolta, most bebizonyították

  Hatalmas csillag belsejében születhetett a gravitációs hullámok forrása - számol be az Index a felfedezésről. A február 11-én felfedezett gravitációs hullámok forrásáról eddig annyit tudtunk, hogy két, úgynevezett bespirálozó fekete lyukhoz tartozott, amelyek életük utolsó pillanataiban nagyon gyorsan keringtek egymás körül, aztán összeolvadtak, és hatalmas energiát sugároztak ki magukból.

  Részletek