• Digitális és analóg jeleket egyszerre használnak az idegsejtek

  Az MTA KOKI kutatói felismerték, hogy az idegsejten belüli digitális jelfeldolgozás összetettebb, mint eddig gondoltuk. Leírták, hogy a „visszaterjedő” akciós potenciálok nem csak digitális információt közvetítenek a dendritjeik felé, hanem az idegsejtek általános állapotát tükröző analóg tartalmat is hordoznak. Ez a hibrid visszajelzés növeli az agy számítási kapacitását, mivel így az  idegsejtek az általános állapotukra jellemző dúsított információcsomagokat használnak a szerteágazó idegi hálózatokon belül - írja az mta.hu.

  Részletek
 • Iharkút: dinoszaurusztojások a csontvázak között

  A legősibb dinoszauruszfajok, teknősök vagy akár az emlősök közvetlen elődeinek maradványai kerültek elő az MTA Lendület Dinoszaurusz Kutatócsoport által a közelmúltban felfedezett, új, triász időszaki ősgerinces-lelőhelyen. A paleontológusok folytatják az iharkúti dinoszaurusz-lelőhely módszeres feltárását is - irja az MTA.hu.

  Részletek
 • Csak az emberre jellemző különleges chip az agyban lehet a tanulékonyság magyarázata

  Az emberre jellemző agyi tulajdonságok alakíthatják ki az intelligenciánkat, és agyunk Achilles-sarkaként felelősek lehetnek az agyi betegségek kialakulásáért is –  írja az MTA honlapja szegedi kutatók új eredményei alapján.

  Részletek
 • Tanult rettegés - könnyebben válnak a betolakodók áldozataivá a prédaállatok, mintha ismert ragadazók leselkednek rájuk

  Az invazív ragadozók érkezésükkor különösen veszélyesek lehetnek az őshonos prédafajok egyedeire nézve, mivel ezek kezdetben nem képesek felismerni a jövevények képében rájuk leselkedő veszélyt – mutatta ki egy az MTA ATK NÖVI Lendület Evolúciós Ökológiai Kutatócsoportjának munkatársai vezetésével végzett vizsgálat. A kutatás eredményeit az Amerikai Ökológiai Társaság folyóirata, az Ecology közölte - Tudósít a MTA honlapja

  Részletek
 • Valóság és illúziók: kiderült, hogy miért a zajos agy a hatékony agy

  Látásunk legalapvetőbb szintjén is befolyásolják idegsejtjeink működését a világról alkotott agyi modelljeink. Orbán Gergővel, az MTA Wigner FK Lendület-csoportvezetőjével, a témáról a Neuron című folyóiratban most megjelent cikk vezető szerzőjével beszélgettünk érzékelésünk újraértelmezett modelljéről, az agy matematikájáról és az idegrendszerünkhöz csatlakozó implantátumok jövőjéről tudósít az mta.hu.

  Részletek
 • Végre világosan - a sötét anyagról

  Mi a sötét anyag, milyen objektumok alkotják, és miért láthatatlan? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre ad választ a Magyar Tudomány Ünnepén tartott előadásában november 8-án Dávid Gyula, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Fizikai Intézet Atomfizikai Tanszékének oktatója - olvasható az mta honlapján.

  Részletek
 • Egy lépéssel közelebb néhány autoimmun kór gyógyításához

  Magyar kutatók – Pál Gábor (ELTE TTK), valamint Dobó József és Gál Péter (MTA TTK) – a világon elsőként azonosították egy korábban ismeretlen funkciójú enzim, a MASP-3 immunológiai szerepét. Egyúttal feltárták a vérplazma egyik leghatékonyabb antimikrobiális folyamatának, a komplementrendszer alternatív útjának az aktivációs mechanizmusát is - erről számolt be az mta.hu

  Részletek