• Kerekes doboz

    Kilenc kilós és húsz dollárba kerül az új bicikli. Nem fogod kitalálni, hogy miből készül, de annyit elárulunk, hogy nem tűzálló. Egy izraeli feltaláló, Izhar Gafni szerint a kartonpapírból készült bicikli forradalmasítja a közlekedést. A civilben gyártósorokat tervező mérnök amatőr bringás, és több évig kísérletezett a kartonbicikli kifejlesztésével. 

    Részletek
  • Locsolták a homokot, ez a piramisépítés titka

    Mint a teniszpálya a sportoló lába alatt, úgy működött a sivatagi homok az óriási kőtömbök alatt. A homokszemeken gurult a súly, ahogy a totnacipő a salakon. Ez lenne a piramisépítés rejtélyének megoldása egy új kutatás szerint.  

    Részletek
  • Életmű díj a DMA támogatásával

    Dr. Oláh István kapta a Hevesi Endre Alapítvány életmű díját 2014-ben - a Dimenzió Média Alapítvány támogatásával. A DMA egyik alapfeladata a magyar tudományos újságírás támogatása, és a kiemelkedő teljesítmények díjazása. Ebben a küldetésben az alapítvány a szakmai együttműködést lehetőségét felismerve a rangos díj támogatásával tette lehetővé, hogy 2014-ben kiaoszthassa a Hevesi Endre Alapítvány az életmű díjat. 

     

    Részletek
  • A rákért felelős molekulát találtak

    A vastag- és a végbélrák - az úgynevezett kolorektális tumorok - kifejlődését vizsgálva amerikai kutatók rájöttek arra, hogy az élelmiszerekben lévő zsírok emberi szervezetben tárolása és a betegségek kialakulása között egy molekula teremt kapcsolatot.

    Részletek
  • Kétszáz éves emberek?

    Milyen jó volna sokkal tovább élni, ez a vágy hajtja az emberiséget már évszázadok óta, de az élettartam meghosszabbításának kutatói csak most kerültek közelebb a megfejtéshez, részben azzal, hogy a sejtek öregedését elemezték. A BBC összeállítáásnak szerzői egyáltalán nem tartják kizártnak, hogy lesznek kétszázéves emberek - majd valamikor, néhány száz év múlva.

     

    Részletek
  • Volt Jézusnak felesége?

    Két éve nagy botrány kerekedett abból, hogy egy papirusz alapján Jézus lehetséges házastársáról vitatkoztak amerikai tudósok. A Vatikán hamisítványról beszélt. Kiderült, a dokumentum erdeti, jelentése azonban korántsem egyértelmű - írja a nol.hu a New York Times nyomán

    Részletek
  • Antihisztaminnal a rák ellen?

    Az allergia kezelésében használt készítmények nem csak az allergiás tünetek csillapítására lehetnek alkalmasak. A Journal of Leukocita Biology folyóiratban közölt vizsgálat szerint az antihisztaminok a daganatos sejtek növekedését is képesek lehetnek megállítani.

    Részletek