Cikkek

To what extent is the fundamental right to independent information violated in Hungary?

In a democratic framework, the source of political legitimacy is the share of votes, which is an imprint of voters' opinions. However, even in an apparently democratic country, the opinion of the vast majority can be significantly different from the opinion that would be formed in an unmanipulated information environment, using the tools of political propaganda. This is why Hungary's Constitution, the Charter of the Union and the UN Charter all recognise the right of citizens to be informed free from manipulation as a fundamental right. If this is not achieved, one of the fundamental conditions for the rule of law is violated. Our measurements cast doubt on the completion of rule of law in Hungary.

Vicsek Ferenc: Mennyire sérül Magyarországon a független tájékozódás alapjoga?

Demokratikus keretek között a politikai legitimáció forrása a szavazatok aránya, ami a szavazók véleményének lenyomata. A politikai propaganda eszközeivel azonban, még egy látszólag demokratikus országban is, jelentős mértékben eltéríthető a döntő többség véleménye, ahhoz képest, amilyen a manipulációtól mentes tájékozódási környezetben lenne az álláspontja. Ezért tekinti alapjognak Magyarország Alaptörvénye, az Uniós Charta, és az ENSZ Alapokmánya egyaránt a polgároknak a befolyásolástól mentes tájékozódáshoz fűződő jogát. Ha ez nem valósul meg, akkor a jogállami működés egyik alapfeltétele sérül. A méréseink kétségessé teszik a jogállami feltételek teljesülését Magyarországon. 

 

 

What has been proven by the Hungarian election results?

The latest election results will provide a perfect argument for the Hungarian government in its negotiation with the EU institutions that the EU funds can’t be blocked by the European Parliament or the Commission, because it they do so, they go against the will of the Hungarian voters. The question rises to what extent was the voters’ will manipulated in 2022. Does the EU have to watch helplessly when in a member state the basic right of voters to unbiased information is breached? Another question comes from whether there will be any consequences in the Union, if a member state’s Media system is constructed in a way that it doesn’t allow the citizens to get a real picture of their situation and about the available political alternatives?

 

Mit igazolnak a választási eredmények?

 

Hamarosan a legfrissebb választási eredmény lesz a kormány által hangoztatott megfellebbezhetetlen hivatkozási alap arra, hogy nem korlátozhatja tovább az uniós források kiutalását az Európai Parlament illetve az Európai Bizottság, mert azzal a magyar választók akaratával mennek szembe. Az a kérdés, hogy milyen mértékben volt manipulált 2022-ben a választói akarat. Tehetetlenül kell-e néznie az Európai Uniónak, ha egy tagállamban bizonyíthatóan sérül az uniós polgároknak a manipulációtól mentes tájékozódáshoz fűződő alapjoga? Kérdés az is: lesz-e következménye az Unióban annak, ha egy tagállamban, az ott kialakított médiarendszer miatt nem alkothatnak reális képet a saját helyzetükről a választók, nem tájékozódhatnak szabadon a politikai alternatívákról?  

 

 

 

 

Clooney kontra Orbán; Tájékozódás kontra tájékozottság II. Politikai-propaganda Indikátor, Magyarország, 2020. decembere

A Politikai-Propaganda Indikátor (PPI) azt tükrözi, hogy milyen mértékben téríthető el a vizsgált időszakban, a választás szempontjából meghatározó népesség véleménye a politikai propaganda fegyvereivel. A közélet iránt érdeklődők esetében ez a szám, vagyis a PPI Politicus: 44%. A teljes népességhez viszonyítva ez a szám, vagyis a PPI Public 26%. A PPI a reprezentatív módon kiválasztott 1500 megkérdezett magyar állampolgár válaszainak értékelésével vizsgálja, hogy mennyire hatékony a nemzeti agymosoda. Az adatok annak megítélésében segíthetnek, hogy mennyire tekinthetőek legitimnek a választási eredmények egy-egy olyan demokratikusnak látszó közösségben, amelyben a tájékoztatási rendszer nem feltétlenül segíti, sőt olykor éppen fordítva, akadályozza a tájékozódást.

Nemzeti Agymosoda - Politikai Propaganda Indikátor II.

Ha Magyarország médiarendszere nem veszítette volna el az önkorrekciós képességét, akkor a propaganda hatása nem lehetett volna ilyen sikeres. A kormányok, ahol ehhez elég felhatalmazásuk van, többnyire, a médiatörvény átírásával, a közszolgálati médiumok átalakításával, költségvetési extra juttatásokkal, média-vállalkozások felvásárlásával, a média ügynökségekben a pozíciók elfoglalásával, rádiós frekvenciák visszavonásával, manipulált frekvenciapályázatokkal teszik alkalmassá a nemzeti médiarendszert a politikai kampány hatékony levezénylésére. A médiarendszer a beavatkozások együttes hatásával alkalmassá tehető arra, hogy intézményesen kiszolgálja az a politikai propagandát. A Politikai Propaganda Indikátor azt mutatja meg, milyen a politikai propaganda terjesztésére kialakított modell hatásfoka. A közösségi médiaalkalmazások lehetővé tették, hogy bárki bármit, bárkihez eljuttason. Intézményessé vált a káosz. Nincs jobb terep a visszaélésekre, mint az ilyen közeg.