• Idegen halfajra bukkantak a Balatonban

    Ötven éve utoljára volt ilyen tiszta a Balaton vize, mint az idén tavaszra. A sok évtizedes kitartó munka sok előnye mellett egy váratlan jelenséggel is számolnia kell a kutatóknak, a Nyugati medencében felbukkant egy idegen faj az amurgéb. 

    Részletek
  • Paradicsomi jövő a szívbetegségek ellen

    Napi egy „paradicsomtabletta” javíthatja a vérerek működését, így talán hatásos lehet a szív- és érrendszeri betegségek ellen – állapította meg egy kis létszámú brit kutatás.

    Részletek
  • A hidegtűrés evolúciós bölcsője

    Több millió éves tibeti róka maradványaira bukkantak a kutatók, és nagyon örültek, mert a lelet alátámasztja az elméletet, mely szerint a sarkvidéki régió mai faunájának evolúciója szorosan kötődik a Tibeti-fennsík hideg régióihoz, az elsőként adaptálódott ősökhöz.

    Részletek
  • Kellett a kutya mamutvadászathoz

    A korai kutyák segíthették az embereknek felkutatni és elpusztítani a mamutokat a jégkorszaki Európában és Ázsiában, valamint meg is védhették a zsákmányt a farkas rokonaiktól  - állítja egy friss kutatásra hivatkozva a Quaternary International folyóirat.

    Részletek
  • Agyszivattyú középiskolás fokon

    Lopják a friss szürkeállományt Magyarországról.  Külföldi egyetemek már a legtehetségesebb hazai középiskolásoknak is vonzó ösztöndíjat ajánlanak, hogy náluk folytassák a tanulmányaikat. Természettudományos tárgyakból az országos középiskolai tanulmányi versenyek élmezőnyének legalább négyötöde nem magyar egyetemeken folytatja a tanulmányait - tudósít a Népszabadságban Tanács István.

    Részletek
  • Felhízlalt kockázatok

    Magyarországon a népességnek csaknem a kétharmada túlsúlyos és 28 százaléka elhízott az utolsó ilyen felmérés szerint, és 1983 óta megdupllázódott a férfiaknál a elhízottak aránya. Mintha nem izgatná a többséget, hogy a kövérséggel arányosan csökken a várható élettartam illetve, hogy hatványozottan nő a betegségek kockázata - amire a Európában ma különös figyelem fordul, az európai elhízás elleni napot erre találták ki.  

    Részletek
  • Titokzatos körök a tengerben

    Egyelőre nincs még tudományos magyarázat a Zágráb köelében, a tengerben talált titokzatos körök születésének megfejtésére. Az egymástól harminc méterre a parttól egyenlő távolságra találhatóképződményekre atermészetvédők és a tengerkutatók találtak rá és még újabbak felfedezésére számítanak Dugi Otok közelében. 

    Részletek