• Évekig vigyázott a petéire - és megérte

    Több mint négy évig, egészen a kikelésükig vigyázott a petéire egy mélytengeri polip. Ez a leghosszabb eddig feljegyzett idő, amelyet egy állat az utódai gondozására fordított a megszületésük előtt - az origó beszámolója szerint.

    Részletek
  • Oxigéngyártás mesterséges levéllel

    Julian Melchiorri még csak most diplomázik az angol iparművészeti egyetemen, de a nevét az elmúlt pár napban sokan megjegyezték. Julian a Tufts Egyetem kutatóival közösen fejlesztett ki egy mesterséges levelet, ami fény hatására oxigént termel, pont úgy, mint a Földön található növények.

    Részletek
  • Biológiai pacemakerrel kísérleteznek

    A sertéseken végrehajtott úttörő kísérletnek köszönhetően egy lépéssel közelebb kerültünk a biológiai szívritmus-szabályozó létrehozásához. A kutatók egy gén befecskendezésével alakítottak át szívsejteket szívritmus-szabályozó sejtekké.

    Részletek
  • Stresszfaktor a zsírpárnában

    A hízás egy új összetevőjére jöttek rá kutatók: ha egy vagy több stresszes élmény ér bennünket azelőtt, hogy magas zsírtartalmú ételt fogyasztanánk, az lelassítja az anyagcserét. Különösen a nők vannak veszélyben. A szakemberek szerint ez az egyszerű összefüggés önmagában akár évi öt kiló felszedéséhez is vezethet.

    Részletek
  • Botox a depresszió ellen

    Az onabotulinumtoxin A,közismert nevén a Botox, depressziós betegekbe injekciózva jelentősen csökkentette a tüneteket, így lehetséges kiegészítő terápia is lehet belőle - derítette ki egy új kutatás.

    Részletek
  • Napkollektoránia - egy kis országnyi terület elég lenne a Föld energiaellátásához

    2009-ben a világ teljes villamosenergia-fogyasztása 20 279 640 gigawattóra volt. A Nap egy óra alatt is többet állít elő (mármint a Földön egy óra alatt is több hasznosítható napsugárzást lehet befogni). Csakhogy nehéz ezt az energiát összegyűjteni, és hasznosítani napelemekkel. De egyáltalán nem kellene olyan sok hely annyi napelemnek, ami elég lenne ekkora fogyasztás kielégítéséhez.

    Részletek
  • Veszélyben Amerikában a háziméhek

    Speciális különítményt hozott létre a Fehér Ház az észak-amerikai háziméh-populációk hanyatlásának megfékezésére. Az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) és a mezőgazdasági minisztérium vezényletével megvalósuló projekt keretében nyolcmillió dollárt fordítanak új háziméh élőhelyek kialakítására.

    Részletek