• Kellett a kutya mamutvadászathoz

  A korai kutyák segíthették az embereknek felkutatni és elpusztítani a mamutokat a jégkorszaki Európában és Ázsiában, valamint meg is védhették a zsákmányt a farkas rokonaiktól  - állítja egy friss kutatásra hivatkozva a Quaternary International folyóirat.

  Részletek
 • Agyszivattyú középiskolás fokon

  Lopják a friss szürkeállományt Magyarországról.  Külföldi egyetemek már a legtehetségesebb hazai középiskolásoknak is vonzó ösztöndíjat ajánlanak, hogy náluk folytassák a tanulmányaikat. Természettudományos tárgyakból az országos középiskolai tanulmányi versenyek élmezőnyének legalább négyötöde nem magyar egyetemeken folytatja a tanulmányait - tudósít a Népszabadságban Tanács István.

  Részletek
 • Felhízlalt kockázatok

  Magyarországon a népességnek csaknem a kétharmada túlsúlyos és 28 százaléka elhízott az utolsó ilyen felmérés szerint, és 1983 óta megdupllázódott a férfiaknál a elhízottak aránya. Mintha nem izgatná a többséget, hogy a kövérséggel arányosan csökken a várható élettartam illetve, hogy hatványozottan nő a betegségek kockázata - amire a Európában ma különös figyelem fordul, az európai elhízás elleni napot erre találták ki.  

  Részletek
 • Titokzatos körök a tengerben

  Egyelőre nincs még tudományos magyarázat a Zágráb köelében, a tengerben talált titokzatos körök születésének megfejtésére. Az egymástól harminc méterre a parttól egyenlő távolságra találhatóképződményekre atermészetvédők és a tengerkutatók találtak rá és még újabbak felfedezésére számítanak Dugi Otok közelében. 

  Részletek
 • Kerekes doboz

  Kilenc kilós és húsz dollárba kerül az új bicikli. Nem fogod kitalálni, hogy miből készül, de annyit elárulunk, hogy nem tűzálló. Egy izraeli feltaláló, Izhar Gafni szerint a kartonpapírból készült bicikli forradalmasítja a közlekedést. A civilben gyártósorokat tervező mérnök amatőr bringás, és több évig kísérletezett a kartonbicikli kifejlesztésével. 

  Részletek
 • Locsolták a homokot, ez a piramisépítés titka

  Mint a teniszpálya a sportoló lába alatt, úgy működött a sivatagi homok az óriási kőtömbök alatt. A homokszemeken gurult a súly, ahogy a totnacipő a salakon. Ez lenne a piramisépítés rejtélyének megoldása egy új kutatás szerint.  

  Részletek
 • Életmű díj a DMA támogatásával

  Dr. Oláh István kapta a Hevesi Endre Alapítvány életmű díját 2014-ben - a Dimenzió Média Alapítvány támogatásával. A DMA egyik alapfeladata a magyar tudományos újságírás támogatása, és a kiemelkedő teljesítmények díjazása. Ebben a küldetésben az alapítvány a szakmai együttműködést lehetőségét felismerve a rangos díj támogatásával tette lehetővé, hogy 2014-ben kiaoszthassa a Hevesi Endre Alapítvány az életmű díjat. 

   

  Részletek