• Mégsem rabszolgák építették a piramisokat

  A történetírás talán legnagyobb blöffje, miszerint az egyiptomi fáraók korának piramisait rabszolgák munkájának köszönhetjük. Úgy tűnik el kell vetnünk a gigantikus kőtömbök alatt roskadozó, bilincsre vert szolgák vízióját, a világ hét csodájának egyikét ugyanis maguk az egyiptomiak hozták létre. Méghozzá felbérelt, fizetett munkások – állítják az archeológusok a focus.it szerint.

  Részletek
 • A memóriazavar és a vércsoportok

  Idősebb korban jó mentség az AB-s vércsoportúaknak, ha elfelejtenek valamit, hogy nem tehetnek róla, a vércsoportjuk a hibás - ezt a mentséget adja a feledékeny időseknek a Neurology szaklap legújabb száma.  

  Részletek
 • Fél órás kezeléssel gyengíthető a depresszió

  Biztatóak a kísérletek, könnyen lehet, hogy akár fél óra alatt jelentős mértékben gyógyítható lesz a depresszió, legalábbis ezt állítják a kutatók az amerikai Harvard Egyetem gyakorlókórházának új kísérleti eszközével végzett kísérletek nyomán. A szakemberek legtöbbje bizakodóan fogadta a készüléket, amely már az első, húszperces kezelés után azonnali javulást hozott, és a használatának még mellékhatása sincs.

  Részletek
 • Évekig vigyázott a petéire - és megérte

  Több mint négy évig, egészen a kikelésükig vigyázott a petéire egy mélytengeri polip. Ez a leghosszabb eddig feljegyzett idő, amelyet egy állat az utódai gondozására fordított a megszületésük előtt - az origó beszámolója szerint.

  Részletek
 • Oxigéngyártás mesterséges levéllel

  Julian Melchiorri még csak most diplomázik az angol iparművészeti egyetemen, de a nevét az elmúlt pár napban sokan megjegyezték. Julian a Tufts Egyetem kutatóival közösen fejlesztett ki egy mesterséges levelet, ami fény hatására oxigént termel, pont úgy, mint a Földön található növények.

  Részletek
 • Biológiai pacemakerrel kísérleteznek

  A sertéseken végrehajtott úttörő kísérletnek köszönhetően egy lépéssel közelebb kerültünk a biológiai szívritmus-szabályozó létrehozásához. A kutatók egy gén befecskendezésével alakítottak át szívsejteket szívritmus-szabályozó sejtekké.

  Részletek
 • Stresszfaktor a zsírpárnában

  A hízás egy új összetevőjére jöttek rá kutatók: ha egy vagy több stresszes élmény ér bennünket azelőtt, hogy magas zsírtartalmú ételt fogyasztanánk, az lelassítja az anyagcserét. Különösen a nők vannak veszélyben. A szakemberek szerint ez az egyszerű összefüggés önmagában akár évi öt kiló felszedéséhez is vezethet.

  Részletek