• Digitális alvászavar

  Zavarhatja az éjjeli álmot a világító elektronikus könyv vagy táblagép olvasása elalvás előtt, mert hatással van az álom-ébrenlét természetes ritmusára. Számlájára írható a délelőtti álmosság is egy amerikai kutatás eredményei szerint.

  Részletek
 • Tudományosan felcsigázott költekezés

  Az Egyesült Államokban a Hálaadás ünnepét követő „fekete péntek” jelenti a karácsonyi szezon kezdetét, hazánkban az adventi gyertyák meggyújtásával párhuzamosan indul be a vásárlási láz. Az év legnagyobb kiskereskedelmi forgalmát ekkor bonyolítják, de vajon milyen trükköket alkalmaznak az üzletek szerte a világon azért, hogy még azt is megvegyük, amit nem feltétlenül állt szándékunkban? A Hetek összeállítása a befolyásolás tudományos fegyvertárát mutatja be.

  Részletek
 • Cukorbetegeknek a mesterséges hasnyálmirigy a megoldás

  Kanadai kutatók vizsgálata során bebizonyosodott, hogy hatásosabb az 1-es típusú cukorbetegek kezelésében a mesterséges hasnyálmirigy, mint a hagyományos módszer.

  Részletek
 • Dögkeselyű a laborban

  A döghús rendszeres fogyasztása az állatok többsége számára végzetes lenne, nem így a keselyűknek, amelyek különleges bélflórájuknak köszönhetően „csemegézhetnek” büntetlenül a bomló tetemekből – derítették ki dán és amerikai kutatók, akik eredményeiket a Nature Communications folyóirat legfrissebb számában ismertetik.

  Részletek
 • Féreg lakott az agyában

  Először daganatra gondoltak az orvosok az MRI képei alapján, de évek múltán a sejtcsomó centiméterekkel arrébb költözött - ez ébresztette fel a diagnosztákban a gyanút - és a műtéttel egy sertésekben gyakori tíz centiméter hosszú férget távolítottak el a zenész agyából Angliában. Ismét felhívják a kutatók a figyelmet arra, hogy a kétéltűek nyers húsa gyakran lehet fertőzött.

  Részletek
 • Klein kapja a Semmelweis díjat

  Dr. Klein György magyar származású svéd sejtbiológus, immunológus, onkológus nyerte idén a Semmelweis Budapest Award elismerést. A tudós nemzetközileg elismert munkássága alapján érdemelte ki a díjat. A daganatképződés sejtszintű folyamatainak világhírű kutatója, aki a modern immunológia alapkövét tette le - a többi közt - a természetes ölő sejtek (NK azaz Natural Killer sejtek) felfedezésével. A Semmelweis Budapest Award nemzetközi díjat a Magyar Tudomány Ünnepéhez kapcsolódóan adják át immár ötödször.

  Részletek
 • Kedélyes évszakok

  Aki nyáron született az kevésbé hajlamos a depresszióra, mint azok, akik télen kezdték el az életet. A hajlam a melankóliára vagy a vidámságra elsősorban a terhesség alatt megszerzett vitaminok és a napfény mennyisége miatt alakul ki - állítják magyar tudósok. 

  Részletek