• Kisebb ember nagyobb kockázat

  Közvetlen kapcsolat mutatható ki az alacsony termet és a szívbetegség fokozott kockázata között – derül ki egy új tanulmányból, amely részben genetikai és nem csupán táplálkozás- vagy életmódbeli tényezőknek tulajdonítja az összefüggést.

  Részletek
 • Magyarok számolták ki, hogy mennyivel nagyobb a neutron

  A fizika egyik legnagyobb talányára találtak megoldást a fizikusok a világ egyik legerősebb szuperszámítógépe segítségével. Kiszámolták, hogy az atommagokban lévő neutronok tömege 0,14 százalékkal nagyobb a protonok tömegénél. Ez a felfedezés sok puzzle-darabkát a helyére illeszt az univerzum felépítését magyarázó elméleteinkben.

  Részletek
 • A füvezés lepusztítja az agyat

  A rendszeres füves cigizés, szemben az orvosi célú marihuánafogyasztással drámai módon csökkenti az agy finom szabályozását biztosító molekulák mennyiségét: a kutatókat sokkolta, ahogyan a THC valósággal lesöpörte a kulcsfontosságú fehérjéket az idegvégződésekről. A Magyar Tudományos Akadémia Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet (KOKI) meglepő eredményéről az Index számolt be a világ legrangosabb idegtudományi szaklapja, a Nature Neuroscience cikke alapján.

  Részletek
 • Hajnal hasad a Ceresen

  Hajnalodik 2015 március 6án a Ceres kisbolygón mert bolygókörüli pályára áll a NASA Dawn, Hajnal nevű  űrszondája. A kisbolygóöv legnagyobb égitestjét ilyen közelről még nem vizsgálta űreszköz. A Ceres valószínűleg egy fejlődésében megrekedt bolygókezdemény, ezért is izgalmas, hogy mit taláűl az űrszonda. A Népszabadság összeszedte a legfontosabb információkat.

  Részletek
 • Magyar természetes hatóanyag a helycobacter pylori ellen

  Aki állt már fejen órákig éjszaka az ágyában, hogy enyhítse a gyomorégést, az együtt örül a kutatókkal, akik  a gyomorfekélyt okozó Helicobacter pylori baktérium ellen fejlesztettek ki növényi hatóanyagot A Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpontja, és az Újvidéki Egyetem természettudományi karának szakemberei az eredményüket szabadalmi beadvánnyal is megvédik.

  Részletek
 • Kisímulnak a ráncok a különleges csokitól

  A bőr öregedését gátló csokoládét fejlesztett ki egy, a Cambridge-i Egyetem egykori kutatóiból alakult vállalkozás. A különleges csokiból napi 7,5 gramm elfogyasztása az ötvenes éveiben járó páciens bőrszerkezetét a harmincasok símaságára és feszességére javítja.

  Részletek
 • Hatásos az antibiotikum a rák ellen?

  A vacsoraasztalnál kérdezték meg, csak játékból, a rákkutatók a 13 éves kislányukat, hogy ő mit adna a rákbetegeknek, ha tőle kérnének ellenszert. Mire a gyermek rávágta, hogy antibiotikumot, ugyanazt, amit ti adtok nekem, ha nagyon rosszul vagyok. Azóta a szülők kísérletekkel igazolták, hogy az antibiotikum lehet hatásos. A klinikai vizsgálatok a következő lépés - írja a Daily Mail.

  Részletek