• Legyen olcsóbb a megújuló mint az olaj - Global Apolló program

  A világ egyik legismertebb és legelismertebb tudósa olyan globális szenvedélyt és fejlődésindukációt támogató programot kér a világ vezetőitől, mint amilyennel az emberiség a '60-as években képessé tette magát arra, hogy a Holdra léphessen. Most azonban – bár a feladat nagyobb – a lényeg éppen az, hogy a Földön kéne maradni.

  Részletek
 • A tengeri betegség ellen hatásos lehet egy kis agyvasalás

  Még ma sem egértelmű, hogy mi lehet  tengeri betegség igazi oka, de már van remény a gyógyítására.

  Részletek
 • Rákos betegeknél az immunrendszert aszpirinnal stimulálták - sikerrel

  Az egerekkel végzett kísérletek biztatóak, náluk a mindennapos gyógyászatban használt olcsó aszpirin felturbózt az immunterápia hatékonyságát, a szervezet a saját természetes védekező rendszerének serkentésével eedményesebb a daganatok leküzdésében, erről számoltak be kutatók a Cell című magazinban

  Részletek
 • Csillagászok zavart nevetésének oka a méretes gammajelenség

  Lányos zavarukban furcsán kacagni kezdtek a magyar és amerikai csillagászok, amikor az első látásra számukra is felfoghatatlan méretű gammajelenséget észleltek. Amikor felfogták, mekkora képződményre bukkantak,  ahogy manapság mondják, eldobták az agyukat.

  Részletek
 • A nők agya jobban van behálózva

  A nők agyának összeköttetései sok szempontból jobbak, gazdagabbak, mint a férfiaké – legalábbis erre a következtetésre jutottak az ELTE Matematikai Intézetének kutatói, akik közel száz ember agygráfját vizsgálták - az úttörő eredményeket a PLOS One folyóirat közölte.

  Részletek
 • Sűrűbb szürkeállomány - nagyobb empátia

  Nem mindegy, agyunk melyik részének közelében koncentrálódik több szürkeállomány, ettől függ ugyanis, mennyire vagyunk empatikusak – legalábbis ezt állítja egy új tanulmány. A lapunknak nyilatkozó szakértő szerint az a legérdekesebb kérdés, vajon ezt a komplex érzést génjeinkben hordozzuk-e, vagy életünk folyamán sajátítjuk el és fejlesztjük tovább - írja a Magyar Nemzet.

  Részletek
 • A Magyar Tudományos Akadémai elnöke is lobbizott Brüsszelben az alapkutatásokért

  Európa legtekintélyesebb tudósai közül hatot hívtak meg abba a küldöttségbe, amely az alapkutatások fontossága mellett érvelt szerdán Brüsszelben. Az elit tudóscsoport tagja volt Sir Paul Nurse, a Royal Society elnöke és Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke is. A tanácskozás után az Európai Bizottság kutatásért felelős biztosa ígéretet tett rá, hogy az EU új stratégiai befektetéseinek finanszírozásához a legkevésbé az alapkutatásokra szánt összeget csökkentik.

  Részletek