Életmű díj a DMA támogatásával

Az ünnepségen Herczeg János a Hevesi Alapítvány elnöke ismertette Oláh István érdemeit:

Hevesi Endre Díj - Életműdíj 2014

Dr. Oláh István főszerkesztő

okleveles agrármérnök, mezőgazdaság-tudományi doktor, szakíró

Szakcikkeket és ismeretterjesztő írásokat egyaránt publikál, szakkönyvekben társszerzőként fejezeteket ír, lektori feladatokat lát el. Mindezt 1969 óta, tehát munkássága kerek 45 éve járul hozzá az országunk gazdaságában meghatározó szerepű – mégis időszakonként bűnösen elhanyagolt – agrárium világszínvonalra emeléséhez.

Leginkább a növénytermesztés foglalkoztatja, ezen belül is a nemesítés és a vetőmagszakma. Egyik interjúban szögezi le: „Ma már nem feltétlenül tud a gazda vetni. Amit az apjától tanult, az nem elég, de amit a főiskolán, egyetemen tanult, az is hamar elévülhet.” Évtizedeken át volt főszerkesztője a MAG című országos folyóiratnak. A beszédes címet alcím konkretizálja: Kutatás, Fejlesztés és Környezet. Ezekből születtek a MAG évkönyvek. Nagy sikert aratott a 2011-ben megjelent MAG Arany Évkönyv.

Both Előd az idei Hevesi díjas és Oláh István az idei életmű díjas 

Feltűnő, hogy írásaiban milyen gazdag szókincset használ. Érlelt, egyedien kifinomult élvezetes stílusa van. Mintha a hajdan volt kalendáriumok irodalmi műveltségközvetítő szerepét is felvállalná. Egy találó mondás bekezdésnyi okoskodást helyettesít: frappánssága meggyőz, talányossága továbbgondolásra késztet. Csupán pár cikkéből egy maréknyi: „Siessünk lassan” (latin mondás) – „A sikerek késztessenek megújulásra, ne várjuk be a kudarcokat” – „Az igazságot is meg lehet szokni” (Tamási Áron) – „A fa a szél kihívására gyökérrel válaszol” (Illyés Gyula).

A szép magyar nyelv, valamint az agrárszaknyelv ápolása érdekében megalapította a MAG-Aranytoll Díjat, amelyet 25 alkalommal adtak át. A hiteles, szakmai tájékoztatás elismerésére alapította a Szűcs László-emlékgyűrűt, amelyet 7 alkalommal ítéltek oda.

Dr. Oláh István aktív szereplője a Tudományos Újságírók Klubjának, évtizedes szakmai és vezetői tapasztalataival segíti a TUK elnökségének munkáját. Tagja a MÚOSZ agrár- valamint turisztikai és gasztronómiai (!) szakosztályának. – A Magyar Növénynemesítők Egyesületének 2007–2012 között főtitkára volt. Tagja a Barabás Zoltán Biotechnológiai Egyesületnek és a Magyar Kukorica Klub Egyesületnek. – A Budapesti Agrárkamara Etikai Bizottságának elnöki tisztét csaknem évtizedig, 2003-tól 2012-ig  töltötte be. – Alapító tagja a Magyar Reklámszövetségnek, több mint tíz éven át a Magyar Marketing Szövetség Agrárélelmiszeripari Marketing Klubjának.

Három tárcánál (ipari, mezőgazdasági, pénzügyi) évtizedeken keresztül fejtett ki kommunikációs tevékenységet elméleti és gyakorlati területeken egyaránt. Írásaiból kiviláglik, hogy a magyar mezőgazdaságot egy olyan EU keretei között képzeli el, ahol a támogatások valamint a korlátozások-befizetések igazságos, ösztönző egyensúlyban vannak. Alapkérdésnek tekinti a kistermelők variábilis integrálását. A független kezdeményezésekben nagy a véletlen szerepe, de kellő kontroll alatt ebből sarjad az innovatív fejlődés. Régóta hangoztatja, hogy át kell térni az öntözéses termesztésre, csak így lehetünk versenyképesek. Alkalmas vízgazdálkodást kiépítve az országba befolyó árhullám nem csapás lesz, hanem megőrizhető, felhasználható érték. 

Meggyőződésünk, hogy dr. Oláh István életműdíjának odaítélésével méltó mércét állítunk a későbbi jelöltek elé.

A Hevesi Endre Díjnak az Életműdíjjal való kibővítését a Dimenzió Média Alapítvány támogatta.

Budapest, 2014. április 28.