Cukorbetegeknek a mesterséges hasnyálmirigy a megoldás

A betegeknek gyógyszert kell szedniük, vagy injekcióval bejuttatni a szervezetükbe az inzulint. A montreali kutatók vizsgálatából azonban kiderült, hogy a mesterséges hasnyálmirigy beültetése révén jobban ellenőrzés alatt tartható a glükóz szint, így kisebb veszélyt jelent a vércukorszint csökkenése, a hipoglikémia.

A mesterséges hasnyálmirigy automatikusan működik, folyamatosan figyeli a cukorszintet, és a szükségesnek megfelelően stimulálja az „igazit”. Két fajtája van: az egyik csak inzulint juttat a szervezetbe, a másik glucadont is.

Míg az inzulin csökkenti a glükóz szintet, a glucadon hatása ezzel éppen ellentétes – emlékeztetett a Voice Chronicle internetes kiadása.

A kutatók harminc beteget vizsgáltak, összehasonlították, milyen eredményt hoz, ha a kettő-, illetve egykomponensű mesterséges hasnyálmiriggyel, vagy a hagyományos módszerrel kezelik a betegséget. Az eredmény azt mutatja, hogy a mesterséges hasnyálmiriggyel érhető el a legjobb eredmény. Reményeik szerint 5-7 év múlva már kereskedelmi forgalomba kerülhet a mesterséges hasnyálmirigy.