• Végre világosan - a sötét anyagról

  Mi a sötét anyag, milyen objektumok alkotják, és miért láthatatlan? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre ad választ a Magyar Tudomány Ünnepén tartott előadásában november 8-án Dávid Gyula, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Fizikai Intézet Atomfizikai Tanszékének oktatója - olvasható az mta honlapján.

  Részletek
 • Egy lépéssel közelebb néhány autoimmun kór gyógyításához

  Magyar kutatók – Pál Gábor (ELTE TTK), valamint Dobó József és Gál Péter (MTA TTK) – a világon elsőként azonosították egy korábban ismeretlen funkciójú enzim, a MASP-3 immunológiai szerepét. Egyúttal feltárták a vérplazma egyik leghatékonyabb antimikrobiális folyamatának, a komplementrendszer alternatív útjának az aktivációs mechanizmusát is - erről számolt be az mta.hu

  Részletek
 • A kutyafáját - az ebek értik, amit mondunk

  A beszéd feldolgozásának agyi háttere már jóval az ember előtt kialakulhatott az evolúció során – erre a következtetésre jutottak kutyák agyának fMRI-vizsgálata nyomán magyar kutatók. Az ELTE Etológia Tanszék és az MTA-ELTE Összehasonlító Etológiai Kutatócsoport munkatársainak legújabb eredményét a Science közölte - számol be a szenzációról az mta.hu

  Részletek
 • Mégsem dőlt meg a klasszikus fizika

  Mégis jó a standard modell: a részecskefizikusok legnagyobb, Chicagóban most zajló konferenciáján bejelentették, hogy a nagyenergiás tudományos közösséget izgalomban tartó, új fizikára utaló részecske „felszívódott” a legújabb mérési adatokban. Horváth Dezső, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont, az MTA Atomki és a CERN munkatársának írása.

  Részletek
 • Matematikus az agyban

  Mindeddig úgy tartották, hogy igen bonyolult elemző folyamat végén alakul ki bennünk, mennyire bízunk meg egyes döntéseinkben. Hangya Balázs, az MTA KOKI kutatója és munkatársai legfrissebb eredményei szerint azonban a nehezen megfogható érzés mögött egyszerű matematikai alapok húzódnak meg - írja az mta.hu.

  Részletek
 • Megvan rólunk a véleményük

  A bevándorlókkal és kisebbségekkel kapcsolatos magatartásformákról, a társadalmi bizalom alakulásáról, valamint a magyar fiatalok politikai részvételéről készült európai felmérések eredményét is megismerhették az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontban tartott tanácskozás résztvevői.

  Részletek
 • Új ablak a világegyetemre

  Három hónappal a 2015 szeptemberi észlelés után másodjára is gravitációs hullámokat detektált a LIGO. A 2015 karácsonyán mért jelenséget szintén kataklizmatikus esemény, két, a Nap tömegének sokszorosát kitevő fekete lyuk összeolvadása okozta. Az újabb eredmény azt bizonyítja, hogy a gravitációshullám-detektorok valóban új ablakot nyitnak a világegyetemre - tudósít az MTA.

  Részletek