• A leukémia ellen is hatásos lehet az új gyógyszer-jelölt

    A programozott sejthalál serkentésével pusztítja el a daganatokat az a kísérleti gyógyszerjelölt, melynek sikeréről – ritkaságként a lap tematikájában – a Nature folyóirat számolt be a közelmúltban. A nemzetközi szerzőgárda élén a Servier Kutatóintézet Zrt. magyar kutatói állnak. A kutatóintézet együttműködik az MTA TTK Szerves Kémiai Intézetével is - tudósít az mta.hu

    Részletek
  • Vírusok - végtelen változatban?

    HIV, Ebola, Zika – vírusok, melyek mintha a semmiből bukkantak volna elő, és melyekkel szemben hirtelen védtelennek éreztük magunkat. De vajon hány ilyen „új vírusra” kell még számítanunk? Egyáltalán van róla fogalmunk, milyen vírusok vesznek körül bennünket? Harrach Balázs előadásában beszámol a legújabb genetikai módszerekkel végzett vizsgálatok eredményeiről, melyek szerint a vírusok nagyságrendekkel többen vannak, mint azt korábban bárki is gondolta - írja az mta.hu.

    Részletek
  • Az autizmus az anya és a magzat kapcsolata

    Mi állhat az autizmus kialakulása mögött? Genetika? Környezeti tényezők? Sperlágh Beáta előadásában bemutatott kutatásai felvetik az anya és magzat kapcsolatának kritikus szerepét a betegség kialakulásában - írja az MTA.hu

    Részletek
  • Gyerek-esély program 2.0

    Az MTA gyermekszegénység elleni programját a rendszerváltás utáni növekvő szegénység, különösen a gyermekek szegénységének és esélyegyenlőtlenségének növekedése hívta életre. Az MTA 2008-tól a Gyermekszegénység Elleni Programiroda (GYEP), majd 2011-től a Gyerekesély-kutató Csoport révén vesz részt a TÁMOP-5.2.1 kiemelt programban. A program 2016 áprilisától hasonló tartalommal az EFOP-1.4.1 projekt keretében folytatódik. 

    Részletek
  • Digitális és analóg jeleket egyszerre használnak az idegsejtek

    Az MTA KOKI kutatói felismerték, hogy az idegsejten belüli digitális jelfeldolgozás összetettebb, mint eddig gondoltuk. Leírták, hogy a „visszaterjedő” akciós potenciálok nem csak digitális információt közvetítenek a dendritjeik felé, hanem az idegsejtek általános állapotát tükröző analóg tartalmat is hordoznak. Ez a hibrid visszajelzés növeli az agy számítási kapacitását, mivel így az  idegsejtek az általános állapotukra jellemző dúsított információcsomagokat használnak a szerteágazó idegi hálózatokon belül - írja az mta.hu.

    Részletek
  • Iharkút: dinoszaurusztojások a csontvázak között

    A legősibb dinoszauruszfajok, teknősök vagy akár az emlősök közvetlen elődeinek maradványai kerültek elő az MTA Lendület Dinoszaurusz Kutatócsoport által a közelmúltban felfedezett, új, triász időszaki ősgerinces-lelőhelyen. A paleontológusok folytatják az iharkúti dinoszaurusz-lelőhely módszeres feltárását is - irja az MTA.hu.

    Részletek
  • Csak az emberre jellemző különleges chip az agyban lehet a tanulékonyság magyarázata

    Az emberre jellemző agyi tulajdonságok alakíthatják ki az intelligenciánkat, és agyunk Achilles-sarkaként felelősek lehetnek az agyi betegségek kialakulásáért is –  írja az MTA honlapja szegedi kutatók új eredményei alapján.

    Részletek