• Kitörési lehetőség a GMO zsákutcájából

  Ha a génszerkesztés termékét nem tekintik genetikailag módosított növénynek, akkor egy új innovációs lehetőség nyílik meg a növénynemesítés előtt. Erről beszélt Dudits Dénes akadémikus a Magyar Tudomány Ünnepén november 6-án egy nyilvános előadáson, írja figyelemfelkeltő cikkében az mta.hu. 

  Részletek
 • Fúziós csúcskonferencia Budapesten

  Négy magyar kutatócsoportból álló szervezet, a Wigner fusion nyerte el a világ legnagyobb, fúziós témájú mérnöki konferenciájának rendezési jogát. Korábban ilyet soha nem rendeztek Magyarországon. Ez azért is nagyon izgalmas, mert a fúziós kutatások világszerte nagy erőkkel zajlanak, és ezek sikerei oldhatják meg hosszú távon az emberiség energiaproblémáit, tiszta és korlátlan energiatermeléssel - írja az mta.hu

  Részletek
 • Magyar mezsgye-mérleg

  Jövőbe mutató módszertani újításokkal járulnak hozzá a biológiai sokféleség vizsgálatához és védelméhez azok a tanulmányok, amelyeket az MTA Ökológiai Kutatóközpont kutatói publikáltak az idei évtől megjelenő Nature Ecology & Evolution folyóiratban. Az ökológiai gazdálkodás előnyeiről Batáry Péter, a terepi mintavétel és a távérzékelés újfajta kapcsolatáról Zlinszky András és szerzőtársaik munkájából tudhatunk meg többet - írja a mta.hu

  Részletek
 • Genetikailag alkoholista férfiak?

  Az alkoholprobléma nemtől független, ugyanakkor egy friss kutatás kimutatta, hogy csak a férfiak agyában tapasztalható olyan aktivitás, ami fenntartja a függőséget - írja a Pénzcentrum a Daily Mail cikke alapján.

  Részletek
 • Applikációval a hazudozók és a gyűlöletkeltők ellen

  A hamis hírek áradatának világában megúszhatalan a szerkesztőségekben egy olyan alkalmazás beillesztése a rendszerbe, amely folyamatosan ellenőrzi hogy a beömlő információk közül melyik hamis, melyik pontatlan és melyik szándékosan hazug, vagy éppen valóban hiteles. Már készülnek ilyen programok. A modern eszközök lehetővé teszik, hogy szinte bárki azonnal a legnagyobb médiafelületeken publikálhasson lényegében ellenőrizetlenül bármit. Az olvasó védelmében új eszközöket is be kell vetniük a médiumok tulajdonosainak és átalakulóban az etikai rend is. Erre készült a friss uniós javaslat - nyolc ország közreműködésével.  

  Részletek
 • A lepkék trükkjei a stressz ellen

  Nanoszerkezetekkel cselezik ki a lepkék a stressz hatásait. Az MTA Energiatudományi Kutatóközpont munkatársai kimutatták, hogy a boglárkalepkék szárnyának irizáló kék színe alig változik, ha a lepkéket stresszhatás éri fejlődésük alatt, míg „hétköznapi” színeik erősen fakulnak. Nem véletlen: a nanoszerkezetek révén kialakuló kék színnek komoly szerepe van a lepkék párkapcsolatában. írja az mta.hu.

  Részletek
 • Mégsem lapos a Föld

  Nem nézhetjük tétlenül mi sem, ahogy a tudományos újságírók is szinte egy emberként szálltak szembe a képtelen, de egyre terjedő állítással, hogy mégis lapos a Föld. Az állítás hívei egyetlen dologba tanulásgosat alkotnak: hogyan lehet még 2017-ben is jelentős tábort verbúválni egy igazi képtelenség köré. A Balaton vize vízszintes, tehát a Föld is – állítják a laposföld-hívők. A mozgalom magyarországi vezetőivel beszélgettünk, de megkérdeztünk igazi kutatókat is. Felkavaró tartalom! - írja a 24.hu. Az MTA honlapja is nagy cikket szentelt a hétköznapi igazságnak. 

  Részletek