• A törésteszt program töréstesztje

  A Varró Dániel és kutatócsoportja által kifejlesztett keretrendszerben a korábbiaknál nagyságrendekkel nagyobb modellek készíthetők az autóipari tervezőeszközök tesztelésére. Eredményeiket májusban mutatják be a szoftvertechnológia legrangosabb konferenciáján, az ICSE-n - írja az mta.hu.

  Részletek
 • Kiadták a vészjelzést - Nagyon nagy bajok lehetnek az időjárással

  A jelenleg érvényes prognózisok által előre jelzettnél is nagyobb lehet a forróság a Földön az évszázad végén, amennyiben nem történik meg az energiatermelés radikális karbon-mentesítése - állítja egy új tanulmány. Mindez egyben azt is jelenti, hogy a Párizsi Klímaegyezmény keretében közel 200 ország által vállalt kibocsátás-csökkentési lépéseknél is radikálisabb intézkedésekre lehet szükség ahhoz, hogy a hőmérséklet-emelkedést jóval 2 Celsius-fok alatt lehessen tartani a század végéig az iparosodás előtti szinthez képest. 

   

  Részletek
 • Vegyesházasságok az őskorban

  Az újkőkor előtt vadászó-gyűjtögető őslakosság élt Európában. Ezeknek a jégkori vadászoknak hazánk területén igen kevés régészeti nyomuk maradt, így eddig csak találgatni lehetett, érintkeztek-e a később bevándorló földművesekkel. A régészeti genetika új eszközei azonban feltárják a jégkori vadászok és az első európai földművesek kapcsolatait. A Harvard Medical School Genetika Tanszékének és az MTA BTK Régészeti Intézet Archeogenetikai Laboratóriumának közös eredményeit a Nature közli - tudósít az mta honlapja.

  Részletek
 • Kitörési lehetőség a GMO zsákutcájából

  Ha a génszerkesztés termékét nem tekintik genetikailag módosított növénynek, akkor egy új innovációs lehetőség nyílik meg a növénynemesítés előtt. Erről beszélt Dudits Dénes akadémikus a Magyar Tudomány Ünnepén november 6-án egy nyilvános előadáson, írja figyelemfelkeltő cikkében az mta.hu. 

  Részletek
 • Fúziós csúcskonferencia Budapesten

  Négy magyar kutatócsoportból álló szervezet, a Wigner fusion nyerte el a világ legnagyobb, fúziós témájú mérnöki konferenciájának rendezési jogát. Korábban ilyet soha nem rendeztek Magyarországon. Ez azért is nagyon izgalmas, mert a fúziós kutatások világszerte nagy erőkkel zajlanak, és ezek sikerei oldhatják meg hosszú távon az emberiség energiaproblémáit, tiszta és korlátlan energiatermeléssel - írja az mta.hu

  Részletek
 • Magyar mezsgye-mérleg

  Jövőbe mutató módszertani újításokkal járulnak hozzá a biológiai sokféleség vizsgálatához és védelméhez azok a tanulmányok, amelyeket az MTA Ökológiai Kutatóközpont kutatói publikáltak az idei évtől megjelenő Nature Ecology & Evolution folyóiratban. Az ökológiai gazdálkodás előnyeiről Batáry Péter, a terepi mintavétel és a távérzékelés újfajta kapcsolatáról Zlinszky András és szerzőtársaik munkájából tudhatunk meg többet - írja a mta.hu

  Részletek
 • Genetikailag alkoholista férfiak?

  Az alkoholprobléma nemtől független, ugyanakkor egy friss kutatás kimutatta, hogy csak a férfiak agyában tapasztalható olyan aktivitás, ami fenntartja a függőséget - írja a Pénzcentrum a Daily Mail cikke alapján.

  Részletek