• Baktériumok a globális felmelegedés ellen

    Egy évtizedes kutatás eredményeként hatalmas tudományos áttörést értek el az izraeli Weizmann Institute tudósai: a kólibaktérium olyan változatát hozták létre genetikai módosítással, amely cukor helyett szén-dioxiddal táplálkozik. Ha minden jól megy, ez a felfedezés segíthet a légkör szén-dioxid tartalmának csökkentésében, azaz a globális felmelegedés hatásainak enyhítésében - írja a The Times of Israel.

    Részletek
  • A hagyományos kínai orvoslás kockázatai

    Az európai tudományos és orvosi akadémiák közös állásfoglalásban reagáltak az Egészségügyi Világszervezet döntésére, mely felvette diagnosztikai kódrendszerébe a hagyományos kínai orvoslás fogalmait. A szakértők a szervezet döntésének várható hatásait figyelembe véve felhívják az uniós és nemzeti törvényhozókat, hogy polgáraik egészségének védelmében tekintsék át a jelenlegi szabályozásokat -tudósít az mta.hu

    Részletek
  • Életekbe kerülhetnek az álhírek

    Az átverés is irritál, de itt már beteg gyerekek életéről van szó - mondta az Index podcastjában a professzor. Rákos gyerekeknek kínált, kamu alternatív készítmények jelentették az utolsó cseppet a pohárban, ekkor döntött úgy Fábián István kémikus, hogy komolyan kell vennie az áltudományok elleni harcot.

    Részletek
  • A negatív tapasztalatok kulcs-sejtjei az agyban

    Szőnyi András, Zichó Krisztián és kutatótársaik Nyiri Gábor vezetésével egy olyan sejtcsoportot találtak az agyban, amely kulcsszerepet játszik a negatív tapasztalatok feldolgozásában. A Nemzeti Agykutatási Program 2.0 támogatásával született eredmény a világ egyik legjelentősebb tudományos folyóirataként számon tartott Science-ben jelent meg - tudósít az mta.hu.

    Részletek
  • A szuperbaktérium elpusztíthat minket

    Minél több óvintézkedést tettünk eddig a kórokozók ellen, annál jobban megerősítettük őket. Mára kifejlődtek a szuperváltozatok, amelyek ellen tehetetlen az orvostudomány. A Szegedi Biológiai Kutatóközpont munkatársa, Pál Csaba egyike azoknak a biológusoknak, akik a globális veszélyt jelentő, rezisztens baktériumok elleni szereket kutatják - írja a 24.hu-ban Balavány György.

    Részletek
  • Közvetlen bizonyítékot találtak az elektronok alkotta Wigner-kristály létezésére

    Wigner Jenő egy nyolcvanéves jóslatát sikerült igazolniuk magyar és izraeli kutatóknak. A Nobel-díjas fizikus által megjósolt különleges kvantumkristályt egy szén nanocsőben figyelték meg. Az eredményt a Science közölte.

    Részletek
  • A középkori zenei emlékektől a koszorúér-betegség kockázatbecsléséig – az MTA Lendület programjának új nyertesei

    Milyen zenei kincseket rejthetnek a ránk maradt kódextöredékek? Hogyan használhatjuk a mikroorganizmusokat a növényvédelemben? Segítheti a madarak csoportos viselkedésének megértése a robotrepülők tervezését? Hogyan jelezhető előre személyre szabottan a koszorúér-betegség? A Magyar Tudományos Akadémia Lendület programjának 16 nyertes pályázója egyebek mellett ilyen kérdésekre keresheti a válaszokat az idei évben összesen több mint félmilliárd forintból.

    Részletek