• A szuperbaktérium elpusztíthat minket

  Minél több óvintézkedést tettünk eddig a kórokozók ellen, annál jobban megerősítettük őket. Mára kifejlődtek a szuperváltozatok, amelyek ellen tehetetlen az orvostudomány. A Szegedi Biológiai Kutatóközpont munkatársa, Pál Csaba egyike azoknak a biológusoknak, akik a globális veszélyt jelentő, rezisztens baktériumok elleni szereket kutatják - írja a 24.hu-ban Balavány György.

  Részletek
 • Közvetlen bizonyítékot találtak az elektronok alkotta Wigner-kristály létezésére

  Wigner Jenő egy nyolcvanéves jóslatát sikerült igazolniuk magyar és izraeli kutatóknak. A Nobel-díjas fizikus által megjósolt különleges kvantumkristályt egy szén nanocsőben figyelték meg. Az eredményt a Science közölte.

  Részletek
 • A középkori zenei emlékektől a koszorúér-betegség kockázatbecsléséig – az MTA Lendület programjának új nyertesei

  Milyen zenei kincseket rejthetnek a ránk maradt kódextöredékek? Hogyan használhatjuk a mikroorganizmusokat a növényvédelemben? Segítheti a madarak csoportos viselkedésének megértése a robotrepülők tervezését? Hogyan jelezhető előre személyre szabottan a koszorúér-betegség? A Magyar Tudományos Akadémia Lendület programjának 16 nyertes pályázója egyebek mellett ilyen kérdésekre keresheti a válaszokat az idei évben összesen több mint félmilliárd forintból.

  Részletek
 • A fájdalomcsillapítás új lehetősége

  Helyes Zsuzsanna a Pécsi Tudományegyetemről és Dénes Ádám az MTA KOKI-ból a Liverpooli Egyetem kutatóival együttműködve kimutatták, hogy egy testi sérülés a gyulladásos folyamatok nem megfelelő szabályozásával együtt milyen hatással lehet a fájdalomérzékelésre az idegrendszerben. A Nemzeti Agykutatási Program által támogatott projekt nyomán néhány éven belül enyhíthetők lehetnek egy krónikus fájdalomszindróma tünetei.

  Részletek
 • Egy generáción belül is katasztrófális következményei lehetnek a baktérium rezisztenciának

  Világszerte 700 ezer ember hal meg évente antibiotikum-rezisztens fertőzések következtében, közülük több mint 30 ezer Európában. Ha nem történik változás, pesszimista becslések szerint ez a szám 2050-re 10 millióra emelkedhet, a világ vezető halálokai közé emelve az antibiotikum-rezisztenciát. Az antibiotikum-rezisztencia fejlődésének biológiai hátteréről, a probléma globális jelentőségéről, a helytelen és ellenőrizetlen antibiotikum-használat elterjedéséről és következményeiről Méhi Orsolya, az MTA Szegedi Biológiai Központ Biokémiai Intézetének tudományos munkatársa írt a tudomany.hu számára összefoglalót.

  Részletek
 • Oláh-Gál Róbert kapta a Hevesi Endre Életmű-díjat

  „1970-ben Németh László: A két Bolyai című drámájának Marosvásárhelyen volt az ősbemutatója. Nagyszüleim ott voltak az előadáson és hazahozták a
  műsorfüzetet. Nagyapám utána mesélt nekem a Bolyiakról. Akkor 12 éves voltam, a Nagyapámtól hallottak mély nyomokat hagytak az emlékezetemben” - így emlékezett a tudós, hogyan kezdődött kalandja a bólyaiakkal... 
   
  Hagyományosan az a Magyar Újságírók Országos Szövetségének székházában adták át az idén is az Hevesi Endre Alapítvány Életmű-díját. Az idén a kuratórium az elismerésben Oláh-Gál Róbertet tüntette ki. A díjhoz a Dimenzió Média Alapítvány támogatásával tisztelet-díj is jár. A laudációt az alapítvány elnöke Dürr János mondta a rendezvényen, ahol a kitüntetett, a csikszenmihályi vonat 6 órás késése miatt nem jelent meg, de még aznap délután, a Magyar tudományos Akadémián az előadása előtt személyesen is meghallgatta, a díjat átvette. 
   
  Részletek
 • Az immunrendszer svájci bicskája: újabb akadémiai sikersztori

  Egy fiatal orvos-kutató, Manczinger Máté tisztán bioinformatikai eszközökkel fedezte fel az emberi immunrendszer és a kórokozók sokfélesége közötti alapvető összefüggést. Az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontban, Pál Csaba világszínvonalú műhelyében végzett munka eredményei a védőoltások alkalmazásában és az antibiotikumos kezelés megválasztásában is fontosak lehetnek - írja az MTA.hu.

  Részletek