• Oláh-Gál Róbert kapta a Hevesi Endre Életmű-díjat

  „1970-ben Németh László: A két Bolyai című drámájának Marosvásárhelyen volt az ősbemutatója. Nagyszüleim ott voltak az előadáson és hazahozták a
  műsorfüzetet. Nagyapám utána mesélt nekem a Bolyiakról. Akkor 12 éves voltam, a Nagyapámtól hallottak mély nyomokat hagytak az emlékezetemben” - így emlékezett a tudós, hogyan kezdődött kalandja a bólyaiakkal... 
   
  Hagyományosan az a Magyar Újságírók Országos Szövetségének székházában adták át az idén is az Hevesi Endre Alapítvány Életmű-díját. Az idén a kuratórium az elismerésben Oláh-Gál Róbertet tüntette ki. A díjhoz a Dimenzió Média Alapítvány támogatásával tisztelet-díj is jár. A laudációt az alapítvány elnöke Dürr János mondta a rendezvényen, ahol a kitüntetett, a csikszenmihályi vonat 6 órás késése miatt nem jelent meg, de még aznap délután, a Magyar tudományos Akadémián az előadása előtt személyesen is meghallgatta, a díjat átvette. 
   
  Részletek
 • Az immunrendszer svájci bicskája: újabb akadémiai sikersztori

  Egy fiatal orvos-kutató, Manczinger Máté tisztán bioinformatikai eszközökkel fedezte fel az emberi immunrendszer és a kórokozók sokfélesége közötti alapvető összefüggést. Az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontban, Pál Csaba világszínvonalú műhelyében végzett munka eredményei a védőoltások alkalmazásában és az antibiotikumos kezelés megválasztásában is fontosak lehetnek - írja az MTA.hu.

  Részletek
 • Hiányzik a pénz a kutatás-fejlesztésből Magyarországon

  Palkovics László azzal az indokkal szántja be a Magyar Tudományos Akadémia gazdálkodását, hogy újragondolt rendszerrel elősegítse az innovációt Magyarországon. A számokból viszont nem derül ki, hogy pontosan milyen innovációra számít a miniszter, ugyanis hazánk az OECD-átlagnál sokkal kevesebbet költ kutatás-fejlesztésre - járt utána az Átlátszó.

  Részletek
 • Mi lenne velünk házi méhek nélkül?

  A virágos növények túlnyomó része nem terem, ha elmarad a beporzás. A földeken főleg a házi méhekre bízzuk ezt a feladatot. De mi történne akkor, ha eltűnnének a házi méhek, vagyis mi szükséges ahhoz, hogy egy beporzó közösség csupán a vad rovarfajok segítségével is fennmaradjon? Kovács-Hostyánszki Anikó, az MTA Ökológiai Kutatóközpont tudományos munkatársa válaszol.

  Részletek
 • Egymástól tanuló mesterséges intelligenciák, és az agyunk kora

  A Nemzeti Agykutatási Program által támogatott kutatás eredményei megkönnyíthetik az időskori demencia előrejelzését. Az MTA TTK Agyi Képalkotó Központ kutatóinak cikkét az egészségügyi informatika területének legrangosabb folyóirata, a GigaScience közölte.

  Részletek
 • Magyar magok milliói a világvége utáni időkre

  Újabb 70 ezer növényfaj magjai kerülnek hétfőn a világ minden tájáról a Spitzbergák Nemzetközi Magbunkerbe. A Norvégiához tartozó sarkvidéki szigeten lévő mindenbiztos magraktárban így összesen már több mint egymillió különféle faj magjait őrzik 120 méterrel a föld alatt. Magyarországról származó magokat is őriznek a „világvége-bunkerben”, az intézmény honlapja szerint egész pontosan 1 264 014 darabot - írja az index

  Részletek
 • Mégse finnugor eredetűek lennénk?

  Csontmaradványaiból azonosították III. Béla magyar király genetikai profilját, ez pedig gyakorlatilag azt is jelenti, hogy megvan az Árpád-házi dinasztia DNS-e. Az Országos Onkológiai Intézet vezetésével működő nemzetközi kutatócsoport eredménye fontos és izgalmas, a kutatásvezető Magyar a Időknek adott nyilatkozatában azonban elég szabadon értelmezi az adatokat. Mi ez az egész? - kérdezi az index tudományos rovatának munkatársa, K.A. 

  Részletek