• Utánzó majom - utánzó hüllők

    A hüllő is képes az utánzásos tanulásra: egy brit kutatás során szakállas agámák bizonyították, hogy képesek utánozni egy társukat, hogy megszerezzenek egy jutalomfalatot.

    Részletek
  • Kihalt az állatok fele a hetvenes évek óta

    A WWF kétévente készíti el az Élő Bolygó Jelentést (Living Planet Report), melyben a földi élet állapotáról számol be. A A vadon élő állatok eltűnése rávilágít arra, hogy azonnali cselekvésre van szükség a bolygó fenntartható jövőjéhez.

    Részletek
  • Elfelejtheti a memóriazavart

    Évente legalább egyszer újjonganak a tudományos lapok, hogy sikerült visszafordítani az Alzheimer kór tüneteit. A legfrissebb jelentés arról számol be, hogy a hat résztvevővel folytatott kísérlet során jelentős sikereket értek el. A betegek a csatlakozása idején nem, vagy csak nehezen tudták ellátni munkájukat, de a kísérlet végén mind vissza tudott térni az állásába, vagy javult a munkája. A program része volt az átfogó étrendváltozás, az agy stimulációja, a testmozgás, az alvás optimalizálása, valamint bizonyos gyógyszerek és vitaminok alkalmazása - tudósít az MTI.

    Részletek
  • Idősebbek a tengerek a Napnál

    Eddig is sok elmélet keringett a földi óceánok eredetéről, de ezek mindegyike azt feltételezte, hogy a víz a Naprendszer kialakulásakor keletkezett. Ezt cáfolja most a Michigani Egyetem, a Carnegie Institution, a Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központ és az Exeteri Egyetem kutatóinak új tanulmánya.

     

    Részletek
  • Mégsem rabszolgák építették a piramisokat

    A történetírás talán legnagyobb blöffje, miszerint az egyiptomi fáraók korának piramisait rabszolgák munkájának köszönhetjük. Úgy tűnik el kell vetnünk a gigantikus kőtömbök alatt roskadozó, bilincsre vert szolgák vízióját, a világ hét csodájának egyikét ugyanis maguk az egyiptomiak hozták létre. Méghozzá felbérelt, fizetett munkások – állítják az archeológusok a focus.it szerint.

    Részletek
  • A memóriazavar és a vércsoportok

    Idősebb korban jó mentség az AB-s vércsoportúaknak, ha elfelejtenek valamit, hogy nem tehetnek róla, a vércsoportjuk a hibás - ezt a mentséget adja a feledékeny időseknek a Neurology szaklap legújabb száma.  

    Részletek
  • Fél órás kezeléssel gyengíthető a depresszió

    Biztatóak a kísérletek, könnyen lehet, hogy akár fél óra alatt jelentős mértékben gyógyítható lesz a depresszió, legalábbis ezt állítják a kutatók az amerikai Harvard Egyetem gyakorlókórházának új kísérleti eszközével végzett kísérletek nyomán. A szakemberek legtöbbje bizakodóan fogadta a készüléket, amely már az első, húszperces kezelés után azonnali javulást hozott, és a használatának még mellékhatása sincs.

    Részletek