• Biológiai pacemakerrel kísérleteznek

  A sertéseken végrehajtott úttörő kísérletnek köszönhetően egy lépéssel közelebb kerültünk a biológiai szívritmus-szabályozó létrehozásához. A kutatók egy gén befecskendezésével alakítottak át szívsejteket szívritmus-szabályozó sejtekké.

  Részletek
 • Stresszfaktor a zsírpárnában

  A hízás egy új összetevőjére jöttek rá kutatók: ha egy vagy több stresszes élmény ér bennünket azelőtt, hogy magas zsírtartalmú ételt fogyasztanánk, az lelassítja az anyagcserét. Különösen a nők vannak veszélyben. A szakemberek szerint ez az egyszerű összefüggés önmagában akár évi öt kiló felszedéséhez is vezethet.

  Részletek
 • Botox a depresszió ellen

  Az onabotulinumtoxin A,közismert nevén a Botox, depressziós betegekbe injekciózva jelentősen csökkentette a tüneteket, így lehetséges kiegészítő terápia is lehet belőle - derítette ki egy új kutatás.

  Részletek
 • Napkollektoránia - egy kis országnyi terület elég lenne a Föld energiaellátásához

  2009-ben a világ teljes villamosenergia-fogyasztása 20 279 640 gigawattóra volt. A Nap egy óra alatt is többet állít elő (mármint a Földön egy óra alatt is több hasznosítható napsugárzást lehet befogni). Csakhogy nehéz ezt az energiát összegyűjteni, és hasznosítani napelemekkel. De egyáltalán nem kellene olyan sok hely annyi napelemnek, ami elég lenne ekkora fogyasztás kielégítéséhez.

  Részletek
 • Veszélyben Amerikában a háziméhek

  Speciális különítményt hozott létre a Fehér Ház az észak-amerikai háziméh-populációk hanyatlásának megfékezésére. Az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) és a mezőgazdasági minisztérium vezényletével megvalósuló projekt keretében nyolcmillió dollárt fordítanak új háziméh élőhelyek kialakítására.

  Részletek
 • Idegen halfajra bukkantak a Balatonban

  Ötven éve utoljára volt ilyen tiszta a Balaton vize, mint az idén tavaszra. A sok évtizedes kitartó munka sok előnye mellett egy váratlan jelenséggel is számolnia kell a kutatóknak, a Nyugati medencében felbukkant egy idegen faj az amurgéb. 

  Részletek
 • Paradicsomi jövő a szívbetegségek ellen

  Napi egy „paradicsomtabletta” javíthatja a vérerek működését, így talán hatásos lehet a szív- és érrendszeri betegségek ellen – állapította meg egy kis létszámú brit kutatás.

  Részletek