• Féreg lakott az agyában

  Először daganatra gondoltak az orvosok az MRI képei alapján, de évek múltán a sejtcsomó centiméterekkel arrébb költözött - ez ébresztette fel a diagnosztákban a gyanút - és a műtéttel egy sertésekben gyakori tíz centiméter hosszú férget távolítottak el a zenész agyából Angliában. Ismét felhívják a kutatók a figyelmet arra, hogy a kétéltűek nyers húsa gyakran lehet fertőzött.

  Részletek
 • Klein kapja a Semmelweis díjat

  Dr. Klein György magyar származású svéd sejtbiológus, immunológus, onkológus nyerte idén a Semmelweis Budapest Award elismerést. A tudós nemzetközileg elismert munkássága alapján érdemelte ki a díjat. A daganatképződés sejtszintű folyamatainak világhírű kutatója, aki a modern immunológia alapkövét tette le - a többi közt - a természetes ölő sejtek (NK azaz Natural Killer sejtek) felfedezésével. A Semmelweis Budapest Award nemzetközi díjat a Magyar Tudomány Ünnepéhez kapcsolódóan adják át immár ötödször.

  Részletek
 • Kedélyes évszakok

  Aki nyáron született az kevésbé hajlamos a depresszióra, mint azok, akik télen kezdték el az életet. A hajlam a melankóliára vagy a vidámságra elsősorban a terhesség alatt megszerzett vitaminok és a napfény mennyisége miatt alakul ki - állítják magyar tudósok. 

  Részletek
 • Utánzó majom - utánzó hüllők

  A hüllő is képes az utánzásos tanulásra: egy brit kutatás során szakállas agámák bizonyították, hogy képesek utánozni egy társukat, hogy megszerezzenek egy jutalomfalatot.

  Részletek
 • Kihalt az állatok fele a hetvenes évek óta

  A WWF kétévente készíti el az Élő Bolygó Jelentést (Living Planet Report), melyben a földi élet állapotáról számol be. A A vadon élő állatok eltűnése rávilágít arra, hogy azonnali cselekvésre van szükség a bolygó fenntartható jövőjéhez.

  Részletek
 • Elfelejtheti a memóriazavart

  Évente legalább egyszer újjonganak a tudományos lapok, hogy sikerült visszafordítani az Alzheimer kór tüneteit. A legfrissebb jelentés arról számol be, hogy a hat résztvevővel folytatott kísérlet során jelentős sikereket értek el. A betegek a csatlakozása idején nem, vagy csak nehezen tudták ellátni munkájukat, de a kísérlet végén mind vissza tudott térni az állásába, vagy javult a munkája. A program része volt az átfogó étrendváltozás, az agy stimulációja, a testmozgás, az alvás optimalizálása, valamint bizonyos gyógyszerek és vitaminok alkalmazása - tudósít az MTI.

  Részletek
 • Idősebbek a tengerek a Napnál

  Eddig is sok elmélet keringett a földi óceánok eredetéről, de ezek mindegyike azt feltételezte, hogy a víz a Naprendszer kialakulásakor keletkezett. Ezt cáfolja most a Michigani Egyetem, a Carnegie Institution, a Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központ és az Exeteri Egyetem kutatóinak új tanulmánya.

   

  Részletek