• Sűrűbb szürkeállomány - nagyobb empátia

    Nem mindegy, agyunk melyik részének közelében koncentrálódik több szürkeállomány, ettől függ ugyanis, mennyire vagyunk empatikusak – legalábbis ezt állítja egy új tanulmány. A lapunknak nyilatkozó szakértő szerint az a legérdekesebb kérdés, vajon ezt a komplex érzést génjeinkben hordozzuk-e, vagy életünk folyamán sajátítjuk el és fejlesztjük tovább - írja a Magyar Nemzet.

    Részletek
  • A Magyar Tudományos Akadémai elnöke is lobbizott Brüsszelben az alapkutatásokért

    Európa legtekintélyesebb tudósai közül hatot hívtak meg abba a küldöttségbe, amely az alapkutatások fontossága mellett érvelt szerdán Brüsszelben. Az elit tudóscsoport tagja volt Sir Paul Nurse, a Royal Society elnöke és Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke is. A tanácskozás után az Európai Bizottság kutatásért felelős biztosa ígéretet tett rá, hogy az EU új stratégiai befektetéseinek finanszírozásához a legkevésbé az alapkutatásokra szánt összeget csökkentik.

    Részletek
  • Életmű díj - a Dimenzió Média Alapítvány és a Hevesi Endre Alapítvány közös díját Dosztányi Imre kapta

    Az idén is átadták a tudományos újságírókat jutalmazó Hevesi Endre-díjat. A kitüntetésben Frey Sándor és Miholcsa Gyula részesültek. Az Életműdíjat Dosztányi Imre vehette át.

    Részletek
  • Kisebb ember nagyobb kockázat

    Közvetlen kapcsolat mutatható ki az alacsony termet és a szívbetegség fokozott kockázata között – derül ki egy új tanulmányból, amely részben genetikai és nem csupán táplálkozás- vagy életmódbeli tényezőknek tulajdonítja az összefüggést.

    Részletek
  • Magyarok számolták ki, hogy mennyivel nagyobb a neutron

    A fizika egyik legnagyobb talányára találtak megoldást a fizikusok a világ egyik legerősebb szuperszámítógépe segítségével. Kiszámolták, hogy az atommagokban lévő neutronok tömege 0,14 százalékkal nagyobb a protonok tömegénél. Ez a felfedezés sok puzzle-darabkát a helyére illeszt az univerzum felépítését magyarázó elméleteinkben.

    Részletek
  • A füvezés lepusztítja az agyat

    A rendszeres füves cigizés, szemben az orvosi célú marihuánafogyasztással drámai módon csökkenti az agy finom szabályozását biztosító molekulák mennyiségét: a kutatókat sokkolta, ahogyan a THC valósággal lesöpörte a kulcsfontosságú fehérjéket az idegvégződésekről. A Magyar Tudományos Akadémia Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet (KOKI) meglepő eredményéről az Index számolt be a világ legrangosabb idegtudományi szaklapja, a Nature Neuroscience cikke alapján.

    Részletek
  • Hajnal hasad a Ceresen

    Hajnalodik 2015 március 6án a Ceres kisbolygón mert bolygókörüli pályára áll a NASA Dawn, Hajnal nevű  űrszondája. A kisbolygóöv legnagyobb égitestjét ilyen közelről még nem vizsgálta űreszköz. A Ceres valószínűleg egy fejlődésében megrekedt bolygókezdemény, ezért is izgalmas, hogy mit taláűl az űrszonda. A Népszabadság összeszedte a legfontosabb információkat.

    Részletek