• Életmű díj - a Dimenzió Média Alapítvány és a Hevesi Endre Alapítvány közös díját Dosztányi Imre kapta

  Az idén is átadták a tudományos újságírókat jutalmazó Hevesi Endre-díjat. A kitüntetésben Frey Sándor és Miholcsa Gyula részesültek. Az Életműdíjat Dosztányi Imre vehette át.

  Részletek
 • Kisebb ember nagyobb kockázat

  Közvetlen kapcsolat mutatható ki az alacsony termet és a szívbetegség fokozott kockázata között – derül ki egy új tanulmányból, amely részben genetikai és nem csupán táplálkozás- vagy életmódbeli tényezőknek tulajdonítja az összefüggést.

  Részletek
 • Magyarok számolták ki, hogy mennyivel nagyobb a neutron

  A fizika egyik legnagyobb talányára találtak megoldást a fizikusok a világ egyik legerősebb szuperszámítógépe segítségével. Kiszámolták, hogy az atommagokban lévő neutronok tömege 0,14 százalékkal nagyobb a protonok tömegénél. Ez a felfedezés sok puzzle-darabkát a helyére illeszt az univerzum felépítését magyarázó elméleteinkben.

  Részletek
 • A füvezés lepusztítja az agyat

  A rendszeres füves cigizés, szemben az orvosi célú marihuánafogyasztással drámai módon csökkenti az agy finom szabályozását biztosító molekulák mennyiségét: a kutatókat sokkolta, ahogyan a THC valósággal lesöpörte a kulcsfontosságú fehérjéket az idegvégződésekről. A Magyar Tudományos Akadémia Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet (KOKI) meglepő eredményéről az Index számolt be a világ legrangosabb idegtudományi szaklapja, a Nature Neuroscience cikke alapján.

  Részletek
 • Hajnal hasad a Ceresen

  Hajnalodik 2015 március 6án a Ceres kisbolygón mert bolygókörüli pályára áll a NASA Dawn, Hajnal nevű  űrszondája. A kisbolygóöv legnagyobb égitestjét ilyen közelről még nem vizsgálta űreszköz. A Ceres valószínűleg egy fejlődésében megrekedt bolygókezdemény, ezért is izgalmas, hogy mit taláűl az űrszonda. A Népszabadság összeszedte a legfontosabb információkat.

  Részletek
 • Magyar természetes hatóanyag a helycobacter pylori ellen

  Aki állt már fejen órákig éjszaka az ágyában, hogy enyhítse a gyomorégést, az együtt örül a kutatókkal, akik  a gyomorfekélyt okozó Helicobacter pylori baktérium ellen fejlesztettek ki növényi hatóanyagot A Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpontja, és az Újvidéki Egyetem természettudományi karának szakemberei az eredményüket szabadalmi beadvánnyal is megvédik.

  Részletek
 • Kisímulnak a ráncok a különleges csokitól

  A bőr öregedését gátló csokoládét fejlesztett ki egy, a Cambridge-i Egyetem egykori kutatóiból alakult vállalkozás. A különleges csokiból napi 7,5 gramm elfogyasztása az ötvenes éveiben járó páciens bőrszerkezetét a harmincasok símaságára és feszességére javítja.

  Részletek