• Ivararány szabályozás a génekben kódolva

  Mindegy, hogy emlős, madár, hüllő vagy kétéltű: a hímek és nőstények aránya a populációban függ az ivari kromoszómák típusától – mutatta ki az a magyar kutatók vezetésével végzett vizsgálat, amely gerinces fajok ivararányát elemezte. Az izgalmas eredményeket a Nature közölte.

  Részletek
 • Megtalálták a romlott várost - Szodoma feltárása felgyorsul

  A Bibliából ismert, a bűn melegágyaként közszóvá vált várost amerikai régészek találták meg Jordániában. Steven Collins, a régészcsoport vezetője szerint gyakorlatilag biztos, hogy amit megtaláltak, az a bibliai Szodoma. “Minden kritériumnak megfelel, ami az írásban van” – mondta egy libanoni hírportálnak.  

  Részletek
 • Mellrákot okozhat a régóta ismert vírus

  Eddig abban a hiszemben voltunk, hogy emberre nem veszélyes a szarvasmarha-leukémiavírus, amit az állatok tejjel és vérrel adhatnak át egymásnak. De ez a tévhit is megdőlt. A Plos One tudományos lapban publikálták felfedezésüket kaliforniai kutatók, akik emberi mellszövetben is felfedezték a kórokozót, ráadásul kutatásuk a rákos minták 59 százalékában mutatta ki a vírusra jellemző DNS jelenlétét. Ha bebizonyosodik a feltételezés, miszerint a vírus mellrákot okozhat, akkor elképzelhető, hogy a daganatos megbetegedés gyógyíthatóvá válik – véli a Magyar Nemzet által megkérdezett szakértő.

  Részletek
 • Van élet a Marson - állítja a NASA

  Azt már eddig is lehetett látni, hogy a sziklákban olyan mélyedések vannak, mintha azokat víz vályta volna ki, de most határozottan jelentették a NASA kutatói, hogy az élet nyomaira bukkanhattak a vörös bolygón.

  Részletek
 • Séta a Marson

  Fedezze fel a Marsot karosszékéből, vagy vigye el a Curiosityt egy körre a NASA jóvoltából. De akár meg is tapogathatja a bolygó felszínét, ha van 3D-s nyomtatója - írja a Magyar Nemzet.

  Részletek
 • Legyen olcsóbb a megújuló mint az olaj - Global Apolló program

  A világ egyik legismertebb és legelismertebb tudósa olyan globális szenvedélyt és fejlődésindukációt támogató programot kér a világ vezetőitől, mint amilyennel az emberiség a '60-as években képessé tette magát arra, hogy a Holdra léphessen. Most azonban – bár a feladat nagyobb – a lényeg éppen az, hogy a Földön kéne maradni.

  Részletek
 • A tengeri betegség ellen hatásos lehet egy kis agyvasalás

  Még ma sem egértelmű, hogy mi lehet  tengeri betegség igazi oka, de már van remény a gyógyítására.

  Részletek