• Megvan rólunk a véleményük

    A bevándorlókkal és kisebbségekkel kapcsolatos magatartásformákról, a társadalmi bizalom alakulásáról, valamint a magyar fiatalok politikai részvételéről készült európai felmérések eredményét is megismerhették az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontban tartott tanácskozás résztvevői.

    Részletek
  • Új ablak a világegyetemre

    Három hónappal a 2015 szeptemberi észlelés után másodjára is gravitációs hullámokat detektált a LIGO. A 2015 karácsonyán mért jelenséget szintén kataklizmatikus esemény, két, a Nap tömegének sokszorosát kitevő fekete lyuk összeolvadása okozta. Az újabb eredmény azt bizonyítja, hogy a gravitációshullám-detektorok valóban új ablakot nyitnak a világegyetemre - tudósít az MTA.

    Részletek
  • Gyorsabban gyógyulhat a stroke után a beteg

    Új terápiák előtt nyithat utat az agyi infarktus kezelésében az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet által felfedezett folyamat. Az MTA KOKI kutatócsoportjai elsőként tárták fel, hogy a szöveti károsodás kialakulásában a mikroglia miként játszik közre az agyi infarktus során. Az agyi gyulladásos folyamatokban főszerepet játszik ez a sejttípus. Eredményeik megmutatták, hogy a mikrogliasejtek speciális módon szabályozzák az idegsejthálózatok aktivitását, ezáltal képesek csökkenteni a stroke-ot követő agykárosodás mértékét. Kutatásaik és az általuk kidolgozott új képalkotó eljárások segíthetik a stroke és egyéb idegrendszeri betegségek hátterében álló folyamatok megértését és új terápiás eljárások kidolgozását. Közleményük a Nature Communicationsban jelent meg.

    Részletek
  • A beteg meggyógyulhat, az orvos soha - bemutatjuk az MTA Pszichiátriai Művészeti Gyűjteményét

    Neves festők alkotásai, a biatorbágyi merénylő perének teljes sajtóanyaga, illetve a Szálasi Ferenc elmeállapotáról szóló szakjelentés is megtalálható az MTA Pszichiátriai Művészeti Gyűjteményének anyagában. A kollekció iránt külföldről is érdeklődnek: legérdekesebb darabjaiból a közelmúltban nyílt kiállítás a párizsi Magyar Intézetben. Az mta.hu cikke a szöveg megváltoztatása nélkül, a forrás megjelölésével szabadon felhasználható.

    Részletek
  • Paks II - Veszélyek és kritikus kérdések

    Az európai terrorfenyegetettség fokozódásával nőtt a veszélye az atomerőművek elleni esetleges terrortámadásoknak is – többek között ezzel foglalkozott az Energiaklub „Paksról komolyan” című rendezvénysorozatának legújabb, immár nyolcadik eseménye tegnap. A rendezvényen a szakértők megerősítették, hogy sok a kockázati tényező Paks II körül, és a projekt nagyon bizonytalan fázisban van: több olyan eljárás is zajlik, amelyek komolyan befolyásolhatják a beruházás sorsát. Az Osztrák Nagykövetség képviselője ismertette az osztrák kormány aggályait a projekttel kapcsolatban, és elmondta, hogy Ausztria részt vesz a nemzetközi környezeti hatásvizsgálati, illetve az állami támogatással kapcsolatos európai uniós eljárásokban. 

    Részletek
  • Atkatámadás a magyar méhek ellen

    Kaptárelhagyás, a családok összeomlása, betegségek és az ázsiai méhatka – világszerte számos veszély fenyegeti a házi méheket. Magyarországon most először igazolták az MTA Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézet munkatársai, hogy egy invazív atkafaj tovább csökkenti a legyengült kaptárak túlélési esélyeit - erről számolt be a mta.hu

    Részletek
  • Hogyan tanul az evolúció?

    Szathmáry Eörs elméleti evolúcióbiológus és munkatársai a tanulás és az evolúció működése közötti mély párhuzamokra hívják fel a figyelmet. A tanuló rendszerek elméletéből kölcsönzött modellek az evolúció kulcsfontosságú folyamatainak egzakt leírására lehetnek alkalmasak.

    Részletek