Cikkek

Mégsem dőlt meg a klasszikus fizika

Mégis jó a standard modell: a részecskefizikusok legnagyobb, Chicagóban most zajló konferenciáján bejelentették, hogy a nagyenergiás tudományos közösséget izgalomban tartó, új fizikára utaló részecske „felszívódott” a legújabb mérési adatokban. Horváth Dezső, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont, az MTA Atomki és a CERN munkatársának írása.

Matematikus az agyban

Mindeddig úgy tartották, hogy igen bonyolult elemző folyamat végén alakul ki bennünk, mennyire bízunk meg egyes döntéseinkben. Hangya Balázs, az MTA KOKI kutatója és munkatársai legfrissebb eredményei szerint azonban a nehezen megfogható érzés mögött egyszerű matematikai alapok húzódnak meg - írja az mta.hu.

Megvan rólunk a véleményük

A bevándorlókkal és kisebbségekkel kapcsolatos magatartásformákról, a társadalmi bizalom alakulásáról, valamint a magyar fiatalok politikai részvételéről készült európai felmérések eredményét is megismerhették az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontban tartott tanácskozás résztvevői.

Új ablak a világegyetemre

Három hónappal a 2015 szeptemberi észlelés után másodjára is gravitációs hullámokat detektált a LIGO. A 2015 karácsonyán mért jelenséget szintén kataklizmatikus esemény, két, a Nap tömegének sokszorosát kitevő fekete lyuk összeolvadása okozta. Az újabb eredmény azt bizonyítja, hogy a gravitációshullám-detektorok valóban új ablakot nyitnak a világegyetemre - tudósít az MTA.

Gyorsabban gyógyulhat a stroke után a beteg

Új terápiák előtt nyithat utat az agyi infarktus kezelésében az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet által felfedezett folyamat. Az MTA KOKI kutatócsoportjai elsőként tárták fel, hogy a szöveti károsodás kialakulásában a mikroglia miként játszik közre az agyi infarktus során. Az agyi gyulladásos folyamatokban főszerepet játszik ez a sejttípus. Eredményeik megmutatták, hogy a mikrogliasejtek speciális módon szabályozzák az idegsejthálózatok aktivitását, ezáltal képesek csökkenteni a stroke-ot követő agykárosodás mértékét. Kutatásaik és az általuk kidolgozott új képalkotó eljárások segíthetik a stroke és egyéb idegrendszeri betegségek hátterében álló folyamatok megértését és új terápiás eljárások kidolgozását. Közleményük a Nature Communicationsban jelent meg.

A beteg meggyógyulhat, az orvos soha - bemutatjuk az MTA Pszichiátriai Művészeti Gyűjteményét

Neves festők alkotásai, a biatorbágyi merénylő perének teljes sajtóanyaga, illetve a Szálasi Ferenc elmeállapotáról szóló szakjelentés is megtalálható az MTA Pszichiátriai Művészeti Gyűjteményének anyagában. A kollekció iránt külföldről is érdeklődnek: legérdekesebb darabjaiból a közelmúltban nyílt kiállítás a párizsi Magyar Intézetben. Az mta.hu cikke a szöveg megváltoztatása nélkül, a forrás megjelölésével szabadon felhasználható.

Paks II - Veszélyek és kritikus kérdések

Az európai terrorfenyegetettség fokozódásával nőtt a veszélye az atomerőművek elleni esetleges terrortámadásoknak is – többek között ezzel foglalkozott az Energiaklub „Paksról komolyan” című rendezvénysorozatának legújabb, immár nyolcadik eseménye tegnap. A rendezvényen a szakértők megerősítették, hogy sok a kockázati tényező Paks II körül, és a projekt nagyon bizonytalan fázisban van: több olyan eljárás is zajlik, amelyek komolyan befolyásolhatják a beruházás sorsát. Az Osztrák Nagykövetség képviselője ismertette az osztrák kormány aggályait a projekttel kapcsolatban, és elmondta, hogy Ausztria részt vesz a nemzetközi környezeti hatásvizsgálati, illetve az állami támogatással kapcsolatos európai uniós eljárásokban.