• Hogyan épülnek egymásra a kutatások

  Tóth Zoltán, a Civil Rádió Olvasókör című műsorában kérdezett arról, hogyan kapcsolódnak egymáshoz a kutatásaim és min dolgozom most. Szóba került, hogy a fasiszta beszéd miben különbözik a normális politikai diskurzustól és miért hódít újabban ismét a szélsőséges, nacionalista, soviniszta, rasszista, iliberális, radikális kommunikáció és miben kiszolgáltatottak az ilyen beszédnek a választók. 

  https://youtu.be/eas5HmT4Exw?si=eFxMC_mWICY_sSMP

  Részletek
 • Renaissance of Fascist Lies - How the national hate generator works?

  Fascist and similar ideological movements have achieved and continue to achieve worldwide success by threatening the fundamental values that are most important to communities and nations. The most likely to provoke a visceral reaction are allegations that threaten the identity of the targeted group. The majority of people react instinctively to verbal attacks on national, gender, racial, religious, family, generational, ideological, existential, political, and thus fundamental identities. As Federico Finchelstein states in his book Fascist Lies, "One of the most important lessons of the history of fascism is that racist lies lead to extreme, politically motivated violence."

   
  Részletek
 • Az anyázás tudománya

  Sokféle kutatás kereste a magyarázatot arra, hogy a hatalom csúcsán lévő önkényurak látszólag nagyon buta, durva, olykor sötét szövegei mitől olyan hatásosak. A legújabb publikációkból kikerekedik egy következtetés, mégpedig az, hogy a közösség tagjainak alapvető identitását fenyegető provokációkra válaszul elemi erővel szabadulnak el a zsigeri indulatok. Erről beszélgettünk Bolgár Györggyel, a 10 című műsorában. A videolink a cikkben.

  Részletek
 • A fasiszta kamu reneszansza

  A fasiszta és hasonló ideológiát követő mozgalmak úgy értek el, érnek el világszerte sikert, hogy a közösségek, a nemzetek számára legfontosabb alapértékek fenyegetettségével riogatnak. A zsigeri reakciók kiváltására azok az állítások a legalkalmasabbak, amelyek a megcélzott csoport valamelyik identitását fenyegetik. Ösztönös reakciókat vált ki az emberek többségéből a nemzeti, a nemi, a faji, a vallási, a családi, a generációs, a világnézeti, az egzisztenciális, a politikai, tehát az alapvető identitások verbális sérelme. Federico Finchelstein állítja a Fasiszta hazugságok[4] című könyvében: „A fasizmus történetének egyik legfontosabb tanulsága, hogy a rasszista hazugságok szélsőséges, politikai motivációjú erőszakhoz vezetnek.”

  (A kép a Politico címlapja volt a tanulmányban idézett cikkük illusztrációjaként.) 

  Részletek
 • Mennyire sérül Magyarországon a független tájékozódás alapjoga? (video)

  Milyen mértékben sérül Magyarországon az embereknek a manipulációtól mentes tájékozódáshoz fűződő - az Alaptörvényben is garantált - alapjoga? Nemzeti konzultáció vagy nemzeti agymosoda? Mit mutatott a Politikai Propaganda Indikátor 2022 novemberében? A kutatási jelentést a MÚOSZ Fakenews háború - mit tehetnek az újságírók? című konferenciáján ismertettem.
  https://lnkd.in/diD_c-Vi

  Részletek
 • Vicsek Ferenc: Mennyire sérül Magyarországon a választóknak a manipulációtól mentes tájékozódáshoz fűződő alapjoga?

  Demokratikus keretek között a politikai legitimáció forrása a szavazatok aránya, ami a szavazók véleményének lenyomata. A politikai propaganda eszközeivel azonban még egy látszólag demokratikus országban is jelentős mértékben eltéríthető a döntő többség véleménye, ahhoz képest, amilyen a manipulációtól mentes tájékozódási környezetben lenne az álláspontja. Ezért tekinti alapjognak Magyarország Alaptörvénye, az Uniós Charta, és az ENSZ Alapokmánya egyaránt a polgároknak a befolyásolástól mentes tájékozódáshoz fűződő jogát. Ha ez nem valósul meg, akkor a jogállami működés egyik alapfeltétele sérül. A méréseink kétségessé teszik a jogállami feltételek teljesülését Magyarországon.

   

  Részletek
 • To what extent is the fundamental right to independent information violated in Hungary?

  In a democratic framework, the source of political legitimacy is the share of votes, which is an imprint of voters' opinions. However, even in an apparently democratic country, the opinion of the vast majority can be significantly different from the opinion that would be formed in an unmanipulated information environment, using the tools of political propaganda. This is why Hungary's Constitution, the Charter of the Union and the UN Charter all recognise the right of citizens to be informed free from manipulation as a fundamental right. If this is not achieved, one of the fundamental conditions for the rule of law is violated. Our measurements cast doubt on the completion of rule of law in Hungary.

  Részletek