Volt Jézusnak felesége?

Két éve hatalmas botrány kerekedett abból a kopt nyelven íródott négy szóból, amelyet egy 4. századi papirusztöredéken találtak. A "Jézus közölte velük: a feleségem" szöveget Karen King, a Harvard Egyetem professzora, a kereszténység történetének szakértője ismertette egy 2012 szeptemberi római konferencián.

A Vatikán rögtön hamisítványnak titulálta a papiruszt, amit időközben a legkorszerűbb kormeghatározó eljárásoknak vetették alá – a New York Times mai közlése szerint a kopt szöveget tartalmazó papiruszdarabka nem hamisítvány, valóban nagyjából 1600 éves, ahogy a tinta is abból a korból származik.

Alberto Camplani, a római La Sapienza egyetemen a kereszténység történetét tanító professzora szerint a 2012-es tudományos kongresszus számára egyáltalán nem volt furcsa, hogy a kopt szövegben Jézus feleségnek nevezte a Mária nevű nőalakot, bár Camplani szerint a kifejezést asszonynak és nőnek is lehet értelmezni.

A bejelentésben a furcsa csak az volt, hogy a felfedezés azonnali sajtónyilvánosságot kapott, „a tudomány helyett a botránykeltést részesítve előnyben” - írta akkor az olasz professzor, aki szerint a papirusz nem régészeti ásatásról származó lelet, hanem a műkincspiacról érkezett, ezért „elővigyázatossággal kell megvizsgálni hitelességét”.

A 4. századi papiruszt Karen King, a Harvard Egyetem professzora, a kereszténység történetének szakértője elsőként az amerikai sajtónak mutatta be. A forrást a Rómában rendezett nemzetközi konferencián is ismertette, ahol több kollégája is megkérdőjelezte a papirusz hitelességét. King a Harvard Theological Review című folyóiratában akarta publikálni kutatási eredményét, de az egyetem nem közölte a tanulmányt, mert újabb bizonyítékokra van szükség a papirusz eredetiségét illetően.

 

Egy videóban maga Karen King hívta fel arra a figyelmet, hogy a papirusz nem bizonyíték arra, hogy Jézusnak volt felesége, csupán arra, hogy valamikor 2. század második felében voltak olyan keresztények, akik azt gondolták, hogy Jézusnak volt felesége. Szerinte a kereszténység születése környékén még senki nem foglalkozott azzal, hogy volt-e Jézusnak felesége.