Térhatású modell a preparált emberről

A Four Point egy olyan speciális térszkennert fejlesztett ki, melynek köszönhetően minden irányból, szisztematikusan készíthetnek villámgyors fényképfelvételeket az anatómiai preparátumokról. A képeket a 4D Anatomy szoftver segítségével rekonstruálják interaktív 4 dimenziós modulokba, melyek sajátossága, hogy a felhasználó térhatásban tudja mozgatni és manipulálni a beteg szervet. A fejlesztők szerint a gyors és egyben hajszálpontos fényképezés egy egészen új oktatási, illetve szemléltetési módszer alapjait teremti meg, ahol az emberi test valósághűen, bárki számára elérhetővé, tanulmányozhatóvá válik.

 

Fotó: 

Bár a létező és gyakorlatban is használatos 3D CT és MR technológiák segítségével a vizsgált objektumok forgatása a statikus képi megjelenítésekhez képest eddig is lényegesen több információt kínált, ezek vizuális megjelenítése sajnos megrajzolt, művi hatást kelt, tehát egyáltalán nem tükrözik a szín árnyék, illetve anyagi viszonyokat. Ezzel szemben az emberi testet részletesen bemutató 4 dimenziós térkép már nem csupán egy virtuális szimuláció, hanem egy eddig nem látott részletgazdagságú térbeli képi valóság.

Magyar viszonylatban a bonctermi oktatás korlátozottsága miatt óriási segítséget jelent a program. A cég közlése szerint fejlesztésük öveli az orvosi diagnosztizálás eredményességét, emellett pedig rendkívül költséghatékony, mivel alkalmazásához nem szükséges, hogy új és nagy értékű diagnosztikai eszközöket telepítsenek az egyébként is túlterhelt egészségügyi ellátórendszerekbe.