Stresszfaktor a zsírpárnában

A kutatók 58, átlagosan 53 éves önkéntest kérdeztek ki a kísérletet megelőző napjukról, különös tekintettel a stresszes, feszültséget okozó eseményekre. A válaszadók több mint fele legalább egy stresszes eseményt nevezett meg (konfliktus a munkatársakkal, veszekedés a gyerekkel stb.). Ezután egy zsírban és kalóriában gazdag (930 kalória, 60 gramm zsír) fogást tálaltak fel nekik, majd az anyagcseréjük gyorsaságát is megmérték. A kísérleti alanyoktól vért is vettek, és ellenőrizték a vércukor-, triglicerid-, inzulin- és kortizolszintjüket.
Úgy találták, hogy azok a nők, akik egy vagy több stresszes eseményt éltek át, 104-gyel kevesebb kalóriát égettek el, mint azok, akinek nyugodt volt a napjuk. A stresszes nők vérében az inzulin is több volt - ez a hormon felel többek között a zsírraktárak feltöltéséért. 

"Korábbi kutatásokból tudjuk, hogy stresszesen rossz döntéseket hozunk, már ami az ételválasztást illeti. A mostani eredmények alapján pedig kijelenthetjük, hogy az egészségtelen ételekben lévő zsír ilyen esetben kétszeresen is káros, mert a stressz miatt az anyagcserénk is lelassul" - mondta Jan Kiecolt-Glaser, pszichiáter professzor a kutatás vezetője szerzője. 

"Sajnos a stresszt nem tudjuk kiiktatni az életünkből, ezért érdemesebb lenne azéletmódunkon változtatni. Ha idegesek vagyunk, gyakrabban nyúlunk egészségtelen ételekhez. Ha ezeket lecseréljük, akkor máris nagy lépést tettünk előre a hízás elkerüléseérdekében" - tette hozzá. A kutatók férfiakkal is szeretnék megismételni a kísérletet.