Intelligensebbek a hosszúkás arcúak?

Ösztönösen, egy fénykép alapján meg tudjuk ítélni egy férfiról, hogy mennyire intelligens, állapították meg cseh kutatók. A prágai Károly Egyetem szakemberei ugyanakkor nem tudják pontosan, hogy csináljuk, és arra is csak tippjük van, hogy nők esetében ez miért nem működik - írja az origo.hu.

A kutatók 40 férfi és 40 nő fényképét mutatták meg a vizsgálat résztvevőinek, hogy megnézzék, van-e valamilyen kapcsolat az arcforma, valamint a mért és az észlelt (vagyis ránézésre megítélt) intelligencia között. Megállapították, hogy a fotók alapján a férfiak és a nők is elég pontosan meg tudták ítélni az intelligenciát – de csak a férfiakat ábrázoló fotóknál. 

PLoS ONE folyóiratban megjelent eredmények azt mutatják, hogy vannak bizonyos jellegzetességek, amelyeket az emberek hajlamosak az intelligenciával társítani. Ilyen például a megnyúlt arc, a távol ülő szemek, a nagy orr, a felfelé ívelő száj és a kevésbé lekerekített, élesebb áll. A szakemberek arra még nem jöttek rá, hogy nőknél ez miért nem működik. Úgy vélik, hogy őket hajlamosak vagyunk vonzalom alapján elbírálni, ami elhomályosítja az ítélőképességünket.

http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0081237