Felhízlalt kockázatok

Évről évre az elhízás okozta egészségügyi teher feltartóztatatlanul növekszik, pedig a hátterében húzódó okok többsége elkerülhető lenne a megfelelő egészséges magatartással. Sokak szerint korunk egyik nagy betegsége, így fel kell venni a kesztyűt, és megindítani ellene a szervezett támadást írja a Semmelweis egyetem a Prevenció című honlapján.

Világszerte több mint 1,6 milliárd ember küszköd bizonyosfajta súlyproblémákkal. Az érintettek száma majdnem megháromszorozódott az utóbbi húsz évben. Az elhízás mértékének a meghatározására a Body Mass Index (kg/m2) használatos. Normálértéke 18,5-25. Túlsúlyos az illető, ha ezen érték 25-30 közötti, és elhízott, ha az érték 30 feletti. Egyes adatok szerint a világon 1,6 milliárd felnőtt ember túlsúlyos és 400 millió elhízott. A fejlett országokban évről évre nő a súlyproblémákkal küszködő gyermekek száma, Európában évente 400 000-el több elhízottat és 85 000-el több túlsúlyos gyermeket tartanak számon. Magyarországon a teljes lakosság 34%-a túlsúlyos és minden ötödik egyenesen elhízott, a 7-14 évesek pedig 20% túlsúlyos, 7% elhízott.

Az elhízás mögött számos kórkép húzódhat (genetikai, endokrin, hipotalamusz-hipofízis rendszer betegségei), azonban a legfontosabbak a nem megfelelő táplálkozás, illetve inaktivitás. A súlyfelesleggel kapcsolatban igen sok kórkép merül fel. Nagyon szoros összefüggést mutat a kettestípusú diabétesszel, amelynek a tartós és túlzott szénhidrát terhelés következtében kialakuló inzulinrezisztencia a legfőbb oka. A túlsúlyos személyeknél gyakrabban alakulnak ki az epehólyag betegségei, kardiovaszkuláris megbetegedések (hipertónia, ischaemias történések), köszvény, fertilitási problémák, daganatok (pl. endometrium). 

Az elhízás megelőzésére elsődlegesen a következők használható:
- Anyatejjel történő táplálás legalább 6 hónapos korig
- Az egészséges táplálkozás alapelveinek megismertetése és követése kisgyermekkortól
- Az ideális testtömeg ismerete
- Rendszeres fizikai aktivitás
- Az egészséges táplálkozáshoz szükséges élelmiszerek elérhetőségének biztosítása a lakosság számára
- Stresszkezelés, stressztűrés fokozása
- Az elhízás szövődményeinek ismertetése a lakossággal

A már kialakult túlsúly leadására a következők ajánlhatók:
- Diéta – a napi energiaszükségletnél 500 kcal-val kevesebb energiabevitel
- Fizikai aktivitás – fokozatos, napi 60 perces, mérsékelt, a hét minden napján
- Fontos, hogy a fogyás ne haladja meg 0,5-1 kg/hetet
- Magatartásváltozás, életmód– és szemléletváltás
- (Gyógyszeres kezelés, sebészi kezelés)

A megfelelő életmóddal kapcsolatos ismeretek terjesztését nem csak kormányzati szinten kell érvényesíteni, hanem már az egészségügy iskolák, családok és az egyén szintjén egyaránt. A mai világban nagyon sok a nem megfelelő tudományos alátámasztású fogyási módszer, amely segítségével a terjesztők óriási profitra tehetnek szert, kihasználva a fogyasztók kétségbeesését. A megfelelő ismeretanyagot terjeszteni kell, hisz leggyakrabban ez a legolcsóbb és leghatékonyabb módszer, meg a legegyszerűbb is, mert nem kell felhányni az egész várost, hogy az ember egy kis jó minőségű szárított algaporhoz jusson.

Linkek:
http://www.who.int/topics/obesity/en/
http://www.cdc.gov/obesity/