Életmű díj - a Dimenzió Média Alapítvány és a Hevesi Endre Alapítvány közös díját Dosztányi Imre kapta

A hagyományokhoz híven az idén is átadták a Hevesi Endréné Kalmár Magda által alapított Hevesi Endre-díjakat. A díjban azok az újságírók – vagy indokolt esetben újságírói munkát végző szakemberek is – részesülhetnek, akik az előző évben a tudomány és a technika új lehetőségeinek, eredményeinek népszerű ismertetése érdekében a legtöbbet tették, illetve a legérdekesebb és közérthető magyarsággal fogalmazott cikkeket írták. 

A díjjal, amelyet április 29-én adtak át a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Kamaratermében, 100 000 Ft és oklevél jár.

A díjazottak, balról jobbra: Miholcsa Gyula, Dosztányi Imre, Frey Sándor [Fotók: Trupka Zoltán]

Az alapítvány kuratóriumának (Herczeg János elnök, tagjai: Hankó Ildikó, Nagy József, Palugyai István, Staar Gyula, Szentgyörgyi Zsuzsa) döntése értelmében 2015-ben Frey Sándor, tudományos újságíró, a Földmérési és Távérzékelési Intézet Kozmikus Geodéziai Obeszervatóriumának főtanácsosa, az Űrvilág hírportál főszerkesztője és Miholcsa Gyula, tudományos újságíró, a bukaresti Román Televízió Magyar Adásának belső munkatársa részesültek Hevesi Endre-díjban. Az Életműdíjat – amelyet a Dimenzió Média Alapítvány támogatott – ebben az évben Dosztányi Imre, a TermészetBúvár főszerkesztője, felelős kiadója veheti át.

A díjazottak

Frey Sándor a Földmérési és Távérzékelési Intézet Kozmikus Geodéziai Obszervatóriumának főtanácsosa. 1967-ben született, csillagászként végzett az ELTE-n. Tágabb kutatási területe a rádiócsillagászat, és olyan témákkal foglalkozik, mint a kompakt extragalaktikus rádióforrások. A csillagászati alapkutatások mellett gyakorlati területekkel is foglalkozik. Ilyenek a globális műholdas helymeghatározó rendszerek alkalmazásai, a nagyon hosszú bázisvonalú rádió-interferometria asztrofizikai, asztrometriai és geodéziai alkalmazásaival. Jelenleg is részt vesz a Kínai Tudományos Akadémia Sanghaji Csillagászati Obszervatóriumának kutatócsere programjában. Szakmai tevékenysége révén több elismerést és díjat kapott. Írásos ismeretterjesztő tevékenysége széleskörű: Frey Sándor a 2002-ben indult Űrvilág hírportálnak a kezdetektől aktív szerzője volt, 2007-től pedig főszerkesztője lett. Ő szerkeszti a MANT Űrtan évkönyvét, valamint 2008-ban a Természet Világa „Földközelben a világűr” című különszámának szerzője és összeállítója volt.

Balról jobbra: Dürr János, a Hevesi Endre Díj Alapítvány felügyelőbizottságának elnöke, valamint Staar Gyula, Nagy József és Palugyai István, a kuratórium tagjai

Miholcsa Gyula 1956. március 21-én született Marosvásárhelyen. A Temesvári Egyetem Természettudományi Karán 1980-ban szerzett diplomát fizika szakon. 1980-tól 1988-ig Marosvásárhelyen tanított fizikát a Mezőgazdasági líceumban. 1983-tól a marosvásárhelyi Szakszervezetek Házában, a Schnedarek Ervin vezette filmklubban kezdte elsajátítani a filmszakmát, több rövid játékfilmje díjat nyert. 1990-től külső, 1991-től pedig belső munkatársa a bukaresti közszolgálati Román Televízió Magyar Adásának. A televízióban híreket, tudósításokat, néprajzi filmeket, természetfilmeket és dokumentumfilmeket készített. Szerkesztett logikai fejtörő rovatokat különféle médiumokban; ez korábban magyar nyelven nem volt jelen Erdélyben sem az írott, sem az elektronikus sajtóban. Újságírói tevékenysége mellett tanárként is dolgozik.

Dosztányi Imre több mint fél évszázada dolgozik a sajtóban; Magyarország legnagyobb példányszámú tudományos ismeretterjesztő lapja, a TermészetBÚVÁR magazin főszerkesztője, felelős kiadója, a TermészetBÚVÁR Alapítvány könyvkiadói programjának kidolgozója. 1984 novemberétől előbb a BÚVÁR című havilap, majd – miután a lapot korábban gondozó Lapkiadó Vállalat 1989 decemberében önkényesen, a szerkesztőség tudta nélkül megszüntette a magazint – az ennek jogutódaként 1990-ben indult TermészetBÚVÁR magazin főszerkesztője és felelős kiadója lett. Sokrétű munkája mellett publicisztikai írásaival is segíti a laphoz köthető feladatok megoldását. Magára vállalja a kiadó gondozásában megjelenő könyvek szerkesztését is, valamint szerepet vállal a szakmai programok – tehetséggondozás, versenyek kiírása, iskolai segédanyagok kiadása – kidolgozásában is. 2001-ben Akadémiai Újságírói Díjat, 2002-ben a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztet, 2004-ben Pro Natura Díjat, 2005-ben pedig a MÚOSZ Aranytoll Díját vehette át.
muosz.hu