A memóriazavar és a vércsoportok

 

A népesség többsége hiába reménykedik, csak kevesek használhatják a legújabb tudományos eredményt a mentegetőzése, mert az AB0 vércsoportrendszerben az AB a legritkább vércsoport, a magyar lakosság 8 százaléka ilyen. Amerikai kutatók új eredménye szerint az AB-s vércsoportú embereknek 82 százalékkal nagyobb az esélyük arra, hogy memória- és gondolkodási (kognitív) problémákkal küzdjenek életük későbbi szakaszában. Ezt a 0-s vércsoportúakhoz képest kell érteni: a nullásokat ugyanis kevésbé érintik a szív- és érrendszeri megbetegedések (például a stroke), vagyis az olyan problémák, amelyek későbbi memóriavesztéshez és a demencia kialakulásához vezethetnek - tudósít az origó.

A mostani tanulmány egy nagyobb kutatás része volt, melynek keretében 30 000 ember állapotát követték nyomon több mint három évig. A kezdetben egészséges páciensek közül 495-nél alakultak ki kognitív problémák. Ezek között a betegek között jóval magasabb arányban voltak jelen az AB-s vércsoporttal rendelkezők, mint amire a kutatók számítottak.

„Tanulmányunkban a vércsoport és a kognitív hanyatlás között kerestünk párhuzamot, de több más kutatás már bebizonyította, hogy a magas vérnyomás és magas koleszterinszint, valamint a cukorbetegség is hozzájárulhat az elbutulás, azaz a demencia kialakulásához. Az új eredmények az érrendszeri problémák és az agy egészsége közötti kapcsolatra világítanak rá. Természetesen további kutatásokra is szükség van ennek megerősítéséhez" – mondta Mary Cushman, a Vermonti Egyetem professzora, a tanulmány egyik szerzője.

Bár a vércsoport és a kognitív problémák kialakulása közötti kapcsolat még nem teljesen világos a kutatók számára, a legtöbben a VIII-as véralvadási faktorra gyanakodnak. Ismert az orvosok számára, hogy ennek a fehérjének a magas szintje kognitív károsodásokhoz, memóriaproblémákhoz vezethet. Mivel az AB-s vércsoportú személyek vérében a VIII-as véralvadási faktor szintje magasabb az átlagnál, ez magyarázhatná esetükben a kognitív problémák kialakulásának magasabb kockázatát.

A kutatás a Neurology című szaklapban jelent meg.